spiker sopp sykdom

Neglesopp er en vanlig tilstand som begynner som en hvit eller gul flekk under tuppen av neglen eller tånegl. Som soppinfeksjon går dypere, kan spiker sopp forårsake neglen å misfarges, tykkere og smuldre på kanten. Det kan påvirke flere negler, men vanligvis ikke alle av dem.

Hvis tilstanden er mild og ikke plager deg, kan du ikke trenger behandling. Hvis spiker sopp er smertefullt og har forårsaket fortykkede negler, kan egenomsorg trinn og medisiner hjelpe. Men selv om behandlingen er vellykket, spiker sopp kommer ofte tilbake.

symptomer

Nail sopp er også kalt onychomycosis (on-ih-koh-my-KOH-sis) og tinea unguium. Når soppen infiserer områdene mellom tærne og huden på føttene, det heter fotsopp (tinea pedis).

fortykket; Sprø, smuldrete eller fillete; Forvrengt i form; Kjedelig, uten glans; En mørk farge, forårsaket av rusk bygge opp under neglen

Neglesopp kan føre til at spiker til å bli tykk eller fillete og vises gul, grønn, brun eller svart. En infisert spiker kan den løsne fra neglesengen.

Du har kanskje spiker sopp – også kalt onychomycosis (on-ih-koh-my-KOH-sis) – dersom en eller flere av dine negler er

Infiserte negler kan også skille fra neglesengen, en tilstand som kalles onycholysis (on-ih-KOL-ih-sis). Du kan føle smerter i tær eller fingertuppene og oppdage en litt stygg lukt.

Lever i varme, fuktige miljøer, inkludert svømmebassenger og dusjer; Kan invadere huden din gjennom kutt så små at du ikke kan se dem eller gjennom et lite skille mellom spiker og spiker bed; Kan forårsake problemer hvis neglene er ofte utsatt for varme og fuktige forhold

Det kan være lurt å se en lege hvis egenomsorg trinn ikke har hjulpet. Se også lege hvis du har diabetes, og tror du utvikler spiker sopp.

Tåneglene ofte blir innesperret i en mørk, varm, fuktig miljø – inni skoene dine – hvor sopp kan trives; Toes vanligvis har mindre blodstrøm enn gjør fingrene, noe som gjør det vanskeligere for kroppens immunsystem til å oppdage og stoppe infeksjonen

Fører til

Nail soppinfeksjoner forårsakes vanligvis av en dermatophyte sopp. Gjær og muggsopp også kan være ansvarlig for nail soppinfeksjoner.

Sopp er mikroskopiske organismer som ikke trenger sollys for å overleve. Noen sopper ha gunstige bruksområder. Andre føre til sykdom og smitte. sopp

Neglesopp forekommer oftere hos tånegler enn i negler, blant annet fordi

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle spiker sopp inkluderer

Et alvorlig tilfelle av spiker sopp kan være smertefullt og kan gi varig skade på neglene. Og det kan føre til andre alvorlige infeksjoner som sprer utover føttene hvis du har en undertrykt immunsystem på grunn av medisiner, diabetes eller andre forhold.

Risikofaktorer

Hvis du har diabetes, kan det hende du har redusert blodsirkulasjon og nerve forsyning i føttene. Du er også større risiko for en bakteriell hudinfeksjon (cellulitt). Så noen relativt små skader på føttene – inkludert en spiker soppinfeksjon – kan føre til en mer alvorlig komplikasjon. Kontakt legen din hvis du har diabetes, og tror du utvikler spiker sopp.

Å være eldre, på grunn av redusert blodgjennomstrømning, flere års eksponering for sopp og tregere voksende negler; Svetter tungt; Å være mann, spesielt hvis du har en familiehistorie med spiker soppinfeksjoner; Arbeid i et fuktig eller vått miljø eller i en jobb hvor hendene er ofte våt, for eksempel bartending eller housekeeping; Iført sokker og sko som hindrer ventilasjon og ikke absorberer svette; Å leve med noen som har spiker sopp; Gå barbent i fuktige fellesområder, for eksempel svømmebasseng, treningssentre og dusjrom; Å ha fotsopp; Å ha en mindre hud eller spiker skade eller en hud tilstand, for eksempel psoriasis; Å ha diabetes, sirkulasjonsproblemer, svekket immunsystem eller, hos barn, Down syndrom

komplikasjoner

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. I noen tilfeller når du ringer for å sette opp en avtale, kan du bli henvist umiddelbart til enten en lege som er spesialist i hudsykdommer (hudlege) eller en som spesialiserer seg på foten forhold (Fotterapeut).

List dine symptomer, inkludert alle som kan virke relatert til spiker sopp .; Liste nøkkel personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet .; List alle medisiner, vitaminer og kosttilskudd du tar .; List spørsmål å spørre legen din.

For å få mest mulig ut av din tid med legen din, er det godt å forberede for din avtale.

Hva er sannsynlig forårsaker symptomene mine eller tilstand ?; Hva er andre mulige årsaker til symptomene mine eller tilstand ?; Hvilke tester trenger jeg ?; Hva er det beste løpet av handlingen ?; Hva er alternativene til den primære tilnærmingen du antyder ?; Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen ?; Er et generisk alternativ tilgjengelig for medisin du forskrivning ?; Har du noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med hjem? Har du anbefale noen nettsteder på spiker sopp?

Forberedelse til timen din

For spiker sopp, kan dine spørsmål omfatte

Ikke nøl med å spørre noen andre spørsmål du har.

Orale soppdrepende medisiner. Legen din kan forskrive en muntlig soppdrepende stoffet. Studier viser de mest effektive behandlinger er terbinafin (Lamisil) og itrakonazol (Sporanox). Disse stoffene hjelpe en ny negl vokse fritt for infeksjon, sakte erstatte den infiserte delen .; Du tar vanligvis denne typen narkotika i seks til 12 uker. Men du vil ikke se det endelige resultatet av behandlingen til neglen vokser tilbake helt. Det kan ta fire måneder eller lenger for å eliminere en infeksjon .; Behandling suksess priser med disse stoffene ser ut til å være lavere i voksne over 65 år og behandling suksess synes å forbedre når du kombinerer muntlig og aktuelle soppdrepende behandling .; Orale soppdrepende medisiner kan gi bivirkninger som spenner fra hudutslett til leverskader. Du må kanskje tilfeldige blodprøver for å se på hvordan du gjør med disse typer narkotika. Legene kan ikke anbefale dem for personer med leversykdom eller hjertesvikt, eller de som tar visse medisiner .; Medisinert neglelakk. Legen din kan foreskrive en soppdrepende neglelakk kalt ciclopirox (Penlac). Du male den på infiserte negler og huden rundt en gang om dagen. Etter syv dager, tørker du de stablet på lag rene med alkohol og begynne ferske programmer. Du må kanskje bruke denne type neglelakk daglig i et år .; Medisinert spiker krem. Legen din kan foreskrive en soppdrepende krem ​​som du gni inn dine infiserte negler etter bløtlegging. Disse kremene kan fungere bedre hvis du først tynne negler. Dette hjelper medisinen komme gjennom den harde overflate spiker til den underliggende sopp .; For å tynne negler, bruker du en over-the-counter (reseptfrie) lotion som inneholder urea. Eller legen din kan tynne overflaten av neglen (debride) med en fil eller et annet verktøy.

Legen din vil trolig undersøke neglene først. Han eller hun kan skrape litt rusk fra under neglen og send den til en lab for å identifisere hvilken type sopp som forårsaker infeksjonen.

Nail fjerning. Hvis spiker infeksjon er alvorlig eller ekstremt smertefullt, kan legen din foreslå å fjerne neglen. En ny spiker vil vanligvis vokse i stedet. Men det vil komme sakte og kan ta så lenge som et år å vokse tilbake helt. Noen ganger kirurgi brukes i kombinasjon med ciclopirox for å behandle negl .; Laser og lys-basert terapi. Mer forskning er nødvendig, men disse metodene – alene eller sammen med medisiner – kan bidra til neglene forbedre. En studie testet effekten av karbon-dioksyd laserterapi i kombinasjon med soppdrepende krem ​​spiker. De fleste av de 24 personene i studien dratt nytte av behandlingen .; Laser og lys-basert terapi ikke er tilgjengelig overalt, er dyre, og ofte er ikke dekket av forsikringen.

Andre tilstander, så som psoriasis, kan etterligne en soppinfeksjon av spiker. Mikroorganismer så som gjær og bakterier kan også infisere negler. Å vite årsaken til infeksjonen bidrar til å bestemme det beste løpet av behandlingen.

Hvis egenomsorg strategier og over-the-counter (reseptfrie) produkter ikke har hjulpet, kan legen din foreslå en kombinasjon av reseptbelagte legemidler og andre tilnærminger. Men selv om du finner lindring fra dine symptomer, gjenta infeksjoner er vanlige.

Prøv over-the-counter soppdrepende spiker kremer og salver. Flere produkter er tilgjengelig. Hvis du oppdager hvite tegninger på overflaten av neglen, fil dem av, suge neglene i vann, tørk dem og bruke medisinert krem ​​eller lotion .; Hvis du har fotsopp samt spiker sopp, behandle fotsopp med medisinert pulver eller spray og holde føttene rene og tørre .; Påfør Vicks VapoRub. Mange har hatt suksess med Vicks VapoRub. En studie av 18 pasienter viste at 56 prosent hadde delvis bedring av tegn og symptomer, og 17 prosent så ingen forbedring. For å bruke denne metoden, påfør en liten mengde av produktet daglig med en bomullspinne .; Trim og tynne negler. Dette bidrar til å redusere smerte ved å redusere presset på neglene. Også, hvis du gjør dette før du bruker en soppdrepende, kan stoffet komme dypere lag av neglen .; Før trimming eller bruke en neglefil for å tynne tykke negler, myke dem. Du kan gjøre dette med følgende nattlig rutine: Påfør urea krem ​​til berørte negler, dekk dem med en bandasje, og vask av urea med såpe og vann i morgen. Gjenta til neglene myke. Beskytt huden rundt neglene med vaselin .; Hvis du har en tilstand som fører til dårlig blodtilførsel til føttene, og du kan ikke klippe neglene, se en helsepersonell regelmessig for å ha neglene trimmet.

Tester og diagnose

Orale soppdrepende medisiner. Legen din kan forskrive en muntlig soppdrepende stoffet. Studier viser de mest effektive behandlinger er terbinafin (Lamisil) og itrakonazol (Sporanox). Disse stoffene hjelpe en ny negl vokse fritt for infeksjon, sakte erstatte den infiserte delen.

Snakeroot ekstrakt. Dette produktet kommer fra planter av solsikke familien. I en studie av 110 personer, var det omtrent like effektivt som ciclopirox. Det ble brukt hver tredje dag for den første måneden, to ganger i uken for andre måned og en gang i uken for tredje måned .; Te tre olje. Dette produkt, påført to ganger om dagen, er muligens effektiv i behandling av spiker sopp, men mer forskning er nødvendig.

Du tar vanligvis denne typen narkotika i seks til 12 uker. Men du vil ikke se det endelige resultatet av behandlingen til neglen vokser tilbake helt. Det kan ta fire måneder eller lenger for å eliminere en infeksjon.

Behandling suksess priser med disse stoffene ser ut til å være lavere i voksne over 65 år og behandling suksess synes å forbedre når du kombinerer muntlig og aktuelle soppdrepende behandling.

Behandlinger og narkotika

Orale soppdrepende medisiner kan gi bivirkninger som spenner fra hudutslett til leverskader. Du må kanskje tilfeldige blodprøver for å se på hvordan du gjør med disse typer narkotika. Legene kan ikke anbefale dem for personer med leversykdom eller hjertesvikt, eller de som tar visse medisiner.

Medisinert spiker krem. Legen din kan foreskrive en soppdrepende krem ​​som du gni inn dine infiserte negler etter bløtlegging. Disse kremene kan fungere bedre hvis du først tynne negler. Dette hjelper medisinen komme gjennom den harde overflate spiker til den underliggende sopp.

Vask hendene og føttene regelmessig og holde neglene korte og tørre. Vask hendene og føttene med såpe og vann, skyll og tørk godt, også mellom tærne. Trim neglene rett over og fil ned fortykkede områder .; Bruk sokker som absorberer svette. Stoffer effektive på fukttransporterende bort fuktighet inkluderer ull, nylon og polypropylen. Endre sokker ofte, spesielt hvis du har fotsvette .; Velg sko som reduserer fuktighet. Det hjelper også å av og til ta av deg skoene eller slitasje open-toe sko .; Kast gamle sko. Hvis mulig, unngå iført gamle sko, som kan gjemme sopp og forårsake en ny infeksjon. Eller behandle dem med desinfeksjonsmidler eller soppdrepende pulver .; Bruk en soppdrepende spray eller pulver. Spray eller strø føttene og innsiden av skoene dine .; Bruk gummihansker. Dette beskytter hendene fra overeksponering til vann. Mellom bruker, slår hanskene inne til tørk .; Ikke trim eller plukke på huden rundt neglene. Dette kan gi bakteriene tilgang til din hud og negler .; Ikke gå barbent på offentlige steder. Bruk sandaler eller sko rundt bassenger, dusjer og garderober .; Velg en hederlig neglesalong. Pass på at stedet du går for en manikyr eller pedikyr steriliserer sine instrumenter. Bedre ennå, ta med din egen og desinfisere dem etter bruk .; Gi opp neglelakk og kunstige negler. Selv om det kan være fristende å skjule spiker soppinfeksjoner under et lag med pen rosa polsk, dette kan felle uønskede fuktighet og forverre infeksjonen .; Vask hendene etter å berøre en infisert spiker. Nail sopp kan spre seg fra spiker til spiker.

Livsstil og hjem rettsmidler

For å tynne negler, bruker du en over-the-counter (reseptfrie) lotion som inneholder urea. Eller legen din kan tynne overflaten av neglen (debride) med en fil eller et annet verktøy.

Alternativ medisin

Laser og lys-basert terapi. Mer forskning er nødvendig, men disse metodene – alene eller sammen med medisiner – kan bidra til neglene forbedre. En studie testet effekten av karbon-dioksyd laserterapi i kombinasjon med soppdrepende krem ​​spiker. De fleste av de 24 personene i studien dratt nytte av behandlingen.

Laser og lys-basert terapi ikke er tilgjengelig overalt, er dyre, og ofte er ikke dekket av forsikringen.

Ofte kan du ta vare på en Fungal spiker infeksjon hjemme

Forebygging

Prøv over-the-counter soppdrepende spiker kremer og salver. Flere produkter er tilgjengelig. Hvis du oppdager hvite tegninger på overflaten av neglen, fil dem av, suge neglene i vann, tørk dem og bruke medisinert krem ​​eller lotion.

Hvis du har fotsopp samt spiker sopp, behandle fotsopp med medisinert pulver eller spray og holde føttene rene og tørre.

Trim og tynne negler. Dette bidrar til å redusere smerte ved å redusere presset på neglene. Også, hvis du gjør dette før du bruker en soppdrepende, kan stoffet komme dypere lag av neglen.

Før trimming eller bruke en neglefil for å tynne tykke negler, myke dem. Du kan gjøre dette med følgende nattlig rutine: Påfør urea krem ​​til berørte negler, dekk dem med en bandasje, og vask av urea med såpe og vann i morgen. Gjenta til neglene myke. Beskytt huden rundt neglene med vaselin.

Hvis du har en tilstand som fører til dårlig blodtilførsel til føttene, og du kan ikke klippe neglene, se en helsepersonell regelmessig for å ha neglene trimmet.

Noen mennesker har hatt suksess med alternative tilnærminger til behandling av spiker sopp

Disse vaner kan bidra til å hindre spiker sopp eller reinfeksjon

)