nyrestein-eksamener og prøver

Din første diagnosen nyrestein ofte oppstår når du ser legen din eller gå til legevakten fordi du er i store smerter. Din lege eller en akuttmedisin spesialist vil stille deg spørsmål og undersøke deg. Når du passerer en stein, kan legen gi deg en annen eksamen for å finne ut om du er sannsynlig å få nyrestein på nytt.

En noncontrast spiral computertomografi (CT) scan er den foretrukne test for nyrestein. Det er en spesiell type CT-skanning som beveger seg i en sirkel; En intravenøs pyelogram (IVP) er en X-ray test som viser bilder av urinveiene, herunder eventuelle nyrestein; En retrograd pyelogram kan gjøres hvis IVP eller CT scan ikke gir en diagnose; Urinalysis og urin kulturer teste urin; En abdominal røntgen (KUB) gir et bilde av nyrene, blæren, og rørene som forbinder nyrene til blæren (urinlederne); En ultralyd eksamen i nyrene (ultrasonogram) er den foretrukne test for gravide.

Legen kan gjøre ett eller flere av følgende tester for å diagnostisere nyrestein, se hvor de befinner seg, og finne ut om de forårsaker eller kan forårsake skade på urinveiene.

Finne ut hvilken type din nyrestein vil hjelpe til med behandling beslutninger og tiltak for å hindre steiner fra forming igjen. Tester du måtte ha omfatte

En medisinsk historie og fysisk eksamen; Stone analyse. Legen din kan be deg om å samle steiner ved å belaste urin gjennom en finmasket sil eller fine gasbind. Han eller hun vil da bestemme hva slags stein det er; Blood kjemi skjermen, for å måle nyrefunksjonen, nivåer av kalsium, urinsyre, fosfor, elektrolytter, og andre stoffer som kan ha forårsaket steinen til å danne; Urin samling i 24 timer, for å måle volum, pH, kalsium, oksalat, urinsyre, og andre stoffer som kan ha forårsaket steinen til å danne. Dette er en test du kan gjøre hjemme.