myelomatose symptomer

Myelom er en kreft som former i en type hvite blodlegemer kalles en plasmacelle. Plasmaceller hjelpe deg å bekjempe infeksjoner ved å lage antistoffer som gjenkjenner og angripe bakterier.

Myelomatose forårsaker kreftceller til å hope seg opp i benmargen, der de fortrenge friske blodceller. Snarere enn å produsere nyttige antistoffer, kreftcellene produserer unormale proteiner som kan forårsake nyreproblemer.

Skjelettsmerter, særlig i ryggraden eller brystet, kvalme, forstoppelse, tap av appetitt, Mental fogginess eller forvirring, tretthet, hyppige infeksjoner, vekttap, svakhet eller nummenhet i bena, overdreven tørste

Når bør du oppsøke lege

Behandling for multippel myelom er ikke alltid nødvendig. Hvis du ikke opplever tegn og symptomer, kan du ikke kreve behandling. Hvis tegn og symptomer utvikles, kan en rekke behandlinger bidra til å kontrollere myelomatose.

En forbindelse med MGUS

Tegn og symptomer på multippel myelom kan variere, og tidlig i sykdomsforløpet, kan det være ingen.

Hva du kan gjøre

Når oppstår tegn og symptomer, kan de inkludere

Hva du kan forvente fra legen din

Gjør en avtale med legen din dersom du har noen vedvarende tegn og symptomer som bekymrer deg.

Det er ikke klart hva som forårsaker myelom.

Legene vet at myelom begynner med en unormal plasma celle i benmargen – den myke, blod-produserende vev som fyller i sentrum av de fleste av dine bein. Den unormale celle multipliserer raskt.

Fordi kreftceller ikke modnes og deretter dø som normale celler gjør, de samler seg, til slutt overveldende produksjonen av friske celler. I benmargen, myelomcellenes fortrenge friske hvite blodceller og røde blodceller, som fører til tretthet og en manglende evne til å bekjempe infeksjoner.

Tildeling av en scene og en risikokategori

Myelomaceilene fortsetter å prøve å produsere antistoffer, som friske plasmaceller gjør, men myelomcellenes produsere unormale antistoffer som kroppen ikke kan bruke. I stedet, det unormale antistoffer (monoklonale proteiner, eller M proteiner) bygge opp i kroppen og forårsake problemer, for eksempel skade på nyrene.

Umiddelbar behandling kan ikke være nødvendig

Behandlinger for myelom

Myelomatose starter nesten alltid ut som en relativt godartet tilstand som kalles monoklonal gammopati av usikker betydning (MGUS).

I USA, om lag 3 prosent av personer eldre enn 50 år har MGUS. Hvert år, om lag en prosent av personer med MGUS utvikle multippel myelom eller et beslektet kreft.

MGUS, som multippel myelom, er preget av tilstedeværelsen av M proteiner – produsert av unormale plasmaceller – i blodet ditt. Men i MGUS, nivåene av M-proteiner er lavere, og ingen skader på kroppen skjer.

Faktorer som kan øke risikoen for multippel myelom inkluderer

Komplikasjoner av multippelt myelom inkluderer

Hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg, gjøre en avtale med legen din.

Hvis du er diagnostisert med multippel myelom, vil du sannsynligvis bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av blod og benmarg lidelser (hematologen) eller en lege som er spesialist i behandling av kreft (onkolog).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få klar og vet hva du kan forvente fra legen din.

Spørsmål å spørre legen din på din første avtale omfatte

Hvordan behandlinger blir brukt

Spørsmål å vurdere om legen din henviser deg til en spesialist inkludere

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

I noen tilfeller kan legen oppdage myelomatose uhell når du gjennomgå en blodprøve for en annen tilstand. I andre tilfeller kan legen mistenke myelomatose basert på dine symptomer.

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere multippel myelom inkluderer

Blodprøver. Laboratorieanalyse av blodet kan avsløre M proteiner som produseres av myelomceller. En annen unormal protein som produseres av myelomcellenes – kalt beta-2-mikroglobulin – kan påvises i blodet og gi legen hint om aggressivitet av din myelom.

I tillegg blodprøver for å undersøke nyrefunksjon, blodceller, kalsiumnivå og urinsyrenivå kan gi legen hint om din diagnose.

Undersøkelse av benmargen. Legen kan fjerne en prøve av beinmarg for laboratorietesting. Prøven er samlet inn med en lang nål inn i et bein (benmarg aspirasjon og biopsi).

I laboratoriet blir prøven undersøkes for myelom celler. Specialized tester, for eksempel fluorescens in situ hybridisering (FISH) kan analysere myelomceller for å forstå deres kromosomfeil. Tester er også gjort for å måle den hastigheten som myelomceller deler seg.

Økende alder. Risikoen for myelomatose øker etter hvert som du alder, med de fleste mennesker diagnostisert i midten av 60-tallet;. Mann sex. Menn er mer sannsynlig å utvikle sykdommen enn kvinner;. Svart rase. Blacks er omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle multippel myelom som er hvite,. History of en monoklonal gammopati av usikker betydning (MGUS). Hvert år 1 prosent av personer med MGUS i USA utvikle myelomatose.

Hyppige infeksjoner. Myelomcellenes hemme kroppens evne til å bekjempe infeksjoner;. Benproblemer. Myelomatose kan også påvirke bein, som fører til skjelettsmerter, tynning bein og beinbrudd,. Redusert nyrefunksjon. Multippel myelom kan forårsake problemer med nyre-funksjon, inkludert nyresvikt. Høyere nivåer av kalsium i blodet relatert til undergraver bein kan forstyrre nyrene evne til å filtrere blodet ditt avfall. Proteinene produsert av myelomceller kan føre til lignende problemer;. Lavt antall røde blodceller (anemi). Som myelomceller fortrenge normale blodceller, kan myelomatose også føre til anemi og andre blodproblemer.

Merk symptomene du opplever. Hvis du har hatt tegn og symptomer på sykdom eller bare ikke føler seg vel, skrive ned disse detaljene før timen din. Legen din vil også ønske å vite når du først lagt merke til disse symptomene, og om de har endret seg over tid,. Liste andre medisinske tilstander. Legen din vil være spesielt interessert i å vite om du har blitt diagnostisert med noen andre plasma lidelser, for eksempel monoklonal gammopati av usikker betydning (MGUS) .; Lag en liste over dine medisiner. Inkluder noen resept eller over-the-counter medisiner du tar, samt alle vitaminer, kosttilskudd og naturmidler,. Ta et familiemedlem eller venn sammen. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjonen under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt,. Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Hvis testene indikerer du har multippel myelom, vil legen bruke informasjon fra de diagnostiske tester for å klassifisere sykdom som trinn 1, trinn 2 eller stadium 3. Stage 1 indikerer en mindre aggressiv sykdom og scene 3 viser en aggressiv sykdom som kan påvirker ben, nyrer og andre organer.

Din myelomatose kan også bli tildelt en risikokategori, noe som indikerer aggressivitet av din sykdom.

Din multippelt myelom stadium og risikokategori hjelpe legen å forstå din prognose og behandlingstilbud.

Hvis du opplever symptomer, kan behandling bidra til å lindre smerte, kontroll komplikasjoner av sykdommen, stabilisere tilstanden og bremse utviklingen av sykdommen.

Hvis du har multippel myelom men ikke opplever noen symptomer (ulmende myelomatose), kan det hende du ikke trenger behandling. Imidlertid vil legen din regelmessig overvåke din tilstand etter tegn på sykdommen utvikler seg. Dette kan innebære periodiske blod- og urinprøver.

Hvis du utvikler tegn og symptomer eller myelomatose viser tegn til progresjon, kan du og legen din bestemmer seg for å begynne behandlingen.

Selv om det er ingen kur for multippel myelom, med gode behandlingsresultater kan du vanligvis gå tilbake til tilnærmet normal aktivitet.

Standard behandlingstilbud omfatter

Stamcelletransplantasjon. En stamcelletransplantasjon er en prosedyre for å erstatte syke benmarg med friske bein marg.

Før en stamcelletransplantasjon, er bloddannende stamceller hentet fra blodet. Deretter får høye doser av cellegift for å ødelegge syke benmarg. Så din stamceller er infused inn i kroppen din, hvor de reiser til skjelettet og begynne å gjenoppbygge benmargen.

Hvilken kombinasjon av behandlinger du sannsynligvis vil få vil avhenge av om du er ansett som en god kandidat for stamcelletransplantasjon. Dette avhenger av risikoen for sykdommen utvikler seg, din alder og din generelle helse.

Hvis du betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil den opprinnelige behandlingen trolig inneholde en kombinasjon av behandlinger, for eksempel målrettet terapi, biologisk behandling, kortikosteroider, og noen ganger kjemoterapi.

Dine stamceller vil trolig bli samlet inn etter at du har gjennomgått noen måneders behandling. Du kan gjennomgå stamcelletransplantasjon snart etter at cellene er samlet inn eller transplantasjon kan bli utsatt til etter et tilbakefall, hvis det skjer. I noen tilfeller, leger anbefaler to stamcelletransplantasjoner for personer med multippel myelom.

Etter stamcelletransplantasjon, vil du sannsynligvis motta målrettet terapi eller biologisk behandling som vedlikeholdsbehandling for å hindre en gjentakelse av myelom.

Hvis du ikke er betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil din første behandling sannsynlig inkluderer kjemoterapi kombinert med kortikosteroider, målrettet terapi eller biologisk behandling.

I enkelte tilfeller, leger bruker en redusert intensitet stamcelletransplantasjon hos eldre mennesker som er i meget god helse, men kan ikke tolerere den sterke kjemoterapi doser brukt i tradisjonell stamcelletransplantasjon. En redusert intensitet eller “mini” stamcelletransplantasjon bruker lavere doser av kjemoterapi.

Hvis myelom gjentar seg eller ikke svarer på behandling, kan legen anbefale å gjenta en annen løpet av behandlingen som i utgangspunktet hjalp deg. Et annet alternativ er å prøve en eller flere av de andre behandlinger som vanligvis brukes som førstelinjeterapi, enten alene eller i kombinasjon.

Forskning på en rekke nye behandlingstilbud er pågående, og du kan være berettiget til en klinisk studie for å få tilgang til disse eksperimentelle behandlinger. Snakk med legen din om hva kliniske studier kan være tilgjengelig for deg.

Fordi multippelt myelom kan føre til en rekke komplikasjoner, kan du også trenge behandling for de spesifikke forhold. For eksempel

Ingen alternative legemidler har blitt funnet å behandle myelomatose. Men alternativ medisin kan hjelpe deg å takle bivirkningene av myelom og myelom behandling.

Snakk med legen din om dine alternativer, for eksempel

Snakk med legen din før du prøver noen av disse teknikkene for å sørge for at de ikke utgjør noen risiko for deg.

En kreftdiagnose kan være sjokkerende og ødeleggende. Med tiden vil du finne måter å takle stress og usikkerhet av å leve med kreft. Til du finner ut hva som fungerer best for deg, bør du vurdere å prøve å

Lære nok til å ta avgjørelser om din omsorg. Lær nok om myelomatose, slik at du kan delta i beslutninger om behandling og omsorg. Spør legen din om behandlingstilbud og deres bivirkninger.

Du kan finne mer hjelp samle informasjon gjennom ditt lokale bibliotek og på nettet. Start med National Cancer Institute og International myelom Foundation.

Opprettholde et sterkt støtteapparat. Å ha en sterk støtte system kan hjelpe deg å takle problemer og bekymringer som kan oppstå. Dine venner og familie kan være villig til å tilby støtte.

Du kan også finne at støtte fra en formell støtte gruppe eller andre coping med kreft kan være nyttig. Venner du møter i støttegrupper kan være villig til å dele praktiske råd for å takle kreft og kreftbehandling. Støtte grupper er også tilgjengelig på nettet.

gå til legen din

Behandling av komplikasjoner

Hva kan være årsaken til symptomene mine eller tilstand;? Er det noen andre mulige årsaker;? Hva slags tester trenger jeg;? Hva vil du anbefale for neste skritt i å bestemme min diagnose og behandling;? Er det noen begrensninger som jeg trenger til følge i mellomtiden?

Må jeg myelomatose;? Hva stadium av myelom har jeg;? Har min myelom har noen høyrisiko funksjoner;? Hva er målene for behandlingen i mitt tilfelle;? Hvilken behandling anbefaler dere vet, for jeg har disse andre helse problemer. Hvordan kan jeg best kan behandle dem sammen med myelomatose,? Hva er de mulige bivirkninger av behandlingen,? Hvis den første behandlingen ikke lykkes, hva vil vi prøve neste;? Er jeg en kandidat for stamcelletransplantasjon;? Må jeg trenger en medisin for å styrke mine ben;? Hva er utsiktene for min tilstand?

Hva er dine symptomer, om noen,? Når fikk du først begynner opplever symptomer;? Hvordan har dine symptomer endret seg over tid;? Gjør dine symptomer inkluderer skjelettsmerter? Hvor;? Gjør dine symptomer er kvalme, mistet matlyst eller vekttap;? Gjør dine symptomer inkluderer svakhet eller tretthet,? Har du hatt gjentatte infeksjoner, for eksempel lungebetennelse, bihulebetennelse, blære eller nyre infeksjoner, hudinfeksjoner, eller flis;? Har du merket noen endringer i avføringsmønster;? har du vært mer tørst eller tisset mer enn vanlig;? Hva annet angår deg;? har du noen familiehistorie med plasma lidelser som MGUS;? har du blitt diagnostisert eller behandlet for noen andre medisinske tilstander,? har du en historie med blodpropp;? Hva medisiner du tar?

Blodprøver. Laboratorieanalyse av blodet kan avsløre M proteiner som produseres av myelomceller. En annen unormal protein som produseres av myelomcellenes – kalt beta-2-mikroglobulin – kan påvises i blodet og gi legen hint om aggressivitet din myelom, tillegg, blodprøver for å undersøke nyrefunksjon, blodceller, kalsiumnivå. og urinsyrenivå kan gi legen hint om din diagnose,. Urinprøver prøver~~POS=HEADCOMP. Analyse av urinen kan vise M proteiner, som er referert til som Bence Jones proteiner når de er påvist i urin;. Undersøkelse av benmargen. Legen kan fjerne en prøve av beinmarg for laboratorietesting. Prøven er samlet inn med en lang nål inn i et bein (benmarg aspirasjon og biopsi) .; I laboratoriet blir prøven undersøkes for myelom celler. Specialized tester, for eksempel fluorescens in situ hybridisering (FISH) kan analysere myelomceller for å forstå deres kromosomfeil. Tester er også gjort for å måle den hastigheten som myeloma cellene deler;. Imaging tester. Imaging tester kan anbefales for å oppdage bein problemer forbundet med myelomatose. Testene kan omfatte røntgen, MR, CT eller positronemisjonstomografi (PET).

Målrettet terapi. Målrettet behandling fokuserer på spesifikke misdannelser innenfor kreftceller som tillater dem å overleve. Bortezomib (VELCADE) og carfilzomib (Kyprolis) er målrettede medikamenter som blokkerer virkningen av en substans i myelomceller som bryter ned proteinene. Denne virkning fører til myelomceller for å dø. Begge medisiner administreres gjennom en blodåre i armen,. Biologisk terapi. Biologiske terapi narkotika bruker kroppens immunsystem til å bekjempe myelomceller. Narkotika thalidomid (Thalomid), lenalidomid (Revlimid) og pomalidomide (Pomalyst) styrke immunsystemceller som identifiserer og angripe kreftceller. Disse medikamentene er tatt i pilleform,. Kjemoterapi. Kjemoterapi narkotika dreper raskt voksende celler, inkludert myelomceller. Kjemoterapi narkotika kan gis gjennom en blodåre i armen eller tatt i pilleform. Høye doser av kjemoterapi narkotika brukes før en stamcelletransplantasjon;. Kortikosteroider. Kortikosteroider såsom prednison og dexametason, regulere immunsystemet til å kontrollere inflammasjon i kroppen. De er også aktive mot myelomceller. Kortikosteroider kan tas i pilleform eller administreres gjennom en blodåre i armen,. Stamcelletransplantasjon. En stamcelletransplantasjon er en prosedyre for å erstatte syke benmarg med friske bein marg,. Før en stamcelletransplantasjon, er bloddannende stamceller hentet fra blodet. Deretter får høye doser av cellegift for å ødelegge syke benmarg. Så din stamceller er infused inn i kroppen din, hvor de reiser til skjelettet og begynne å gjenoppbygge benmargen,. Strålebehandling. Denne behandlingen bruker bjelker av energi, slik som røntgenstråler, for å skade myelomceller og stoppe deres vekst. Strålebehandling kan brukes til hurtig å krympe myelomceller i et bestemt område – for eksempel når en samling av unormale plasma cellene danner en tumor (plasmacytom) som forårsaker smerte eller ødelegge et ben.

Hvis du betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil den opprinnelige behandlingen trolig inneholde en kombinasjon av behandlinger, for eksempel målrettet terapi, biologisk behandling, kortikosteroider, og noen ganger kjemoterapi;. Dine stamceller vil trolig bli samlet inn etter at du har gått noen måneders behandling. Du kan gjennomgå stamcelletransplantasjon snart etter at cellene er samlet inn eller transplantasjon kan bli utsatt til etter et tilbakefall, hvis det skjer. I noen tilfeller, leger anbefaler to stamcelletransplantasjoner for personer med multippel myelom,. Etter stamcelletransplantasjon, vil du sannsynligvis motta målrettet terapi eller biologisk behandling som vedlikeholdsbehandling for å hindre en gjentakelse av myelom,. Hvis du ikke er betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil din første behandling sannsynlig inkluderer kjemoterapi kombinert med kortikosteroider, målrettet terapi eller biologisk terapi;. i enkelte tilfeller, leger bruker en redusert intensitet stamcelletransplantasjon hos eldre mennesker som er i meget god helse, men kan ‘t tolerere sterke kjemoterapi doser brukt i tradisjonell stamcelletransplantasjon. En redusert intensitet eller “mini” stamcelletransplantasjon bruker lavere doser av kjemoterapi,. Hvis myelom gjentar seg eller ikke svarer på behandling, kan legen anbefale å gjenta en annen løpet av behandlingen som i utgangspunktet hjalp deg. Et annet alternativ er å prøve en eller flere av de andre behandlinger som vanligvis brukes som førstelinjebehandling, enten alene eller i kombinasjon;. Forskning på en rekke nye behandlingstilbud er pågående, og du kan være berettiget til en klinisk studie for å få tilgang til disse eksperimentelle behandlinger. Snakk med legen din om hva kliniske studier kan være tilgjengelig for deg.

Skjelettsmerter. Smertestillende medikamenter, strålebehandling og kirurgi kan bidra til å kontrollere skjelettsmerter;. Nyre komplikasjoner. Personer med alvorlige nyreskader kan trenge dialyse. Infeksjoner. Legen kan anbefale visse vaksiner for å forebygge infeksjoner, for eksempel influensa og lungebetennelse,. Bone tap. Legen din kan anbefale medisiner som kalles bisfosfonater, som pamidronat (Aredia) eller zoledronsyre (Zometa), for å bidra til å forhindre bentap,. anemi. Hvis du har vedvarende anemi, kan legen anbefale medisiner for å øke antall røde blodlegemer.

Akupunktur, Aromaterapi, Massasje, Meditasjon, avslapping teknikker

Lære nok til å ta avgjørelser om din omsorg. Lær nok om myelomatose, slik at du kan delta i beslutninger om behandling og omsorg. Spør legen din om behandlingstilbud og deres bivirkninger;. Du kan finne mer hjelp samle informasjon gjennom ditt lokale bibliotek og på nettet. Start med National Cancer Institute og International myelom Foundation;. Opprettholde en sterk støtte system. Å ha en sterk støtte system kan hjelpe deg å takle problemer og bekymringer som kan oppstå. Dine venner og familie kan være villig til å tilby støtte;. Du kan også finne at støtte fra en formell støtte gruppe eller andre coping med kreft kan være nyttig. Venner du møter i støttegrupper kan være villig til å dele praktiske råd for å takle kreft og kreftbehandling. Støtte grupper er også tilgjengelig på nettet,. Sett fornuftige mål. Å ha mål hjelper du føler deg i kontroll og kan gi deg en følelse av hensikt. Men ikke velge mål du kan umulig nå. Du kan ikke være i stand til å jobbe 40-timers uke, for eksempel, men du kan være i stand til å jobbe minst deltid. Faktisk, mange mennesker opplever at du fortsetter å arbeide under kreftbehandling kan være nyttig i å opprettholde noen normalitet,. Ta deg tid for deg selv. Å spise godt, slappe av og få nok hvile kan hjelpe bekjempe stress og tretthet av kreft. Også planlegge for nedetid når du trenger å hvile mer eller begrense hva du gjør.