multippelt myelom

Myelom er en kreft som former i en type hvite blodlegemer kalles en plasmacelle. Plasmaceller hjelpe deg å bekjempe infeksjoner ved å lage antistoffer som gjenkjenner og angripe bakterier.

Myelomatose forårsaker kreftceller til å hope seg opp i benmargen, der de fortrenge friske blodceller. Snarere enn å produsere nyttige antistoffer, kreftcellene produserer unormale proteiner som kan forårsake nyreproblemer.

Behandling for multippel myelom er ikke alltid nødvendig. Hvis du ikke opplever tegn og symptomer, kan du ikke kreve behandling. Hvis tegn og symptomer utvikles, kan en rekke behandlinger bidra til å kontrollere myelomatose.

Tegn og symptomer på multippel myelom kan variere, og tidlig i sykdomsforløpet, kan det være ingen.

Når oppstår tegn og symptomer, kan de inkludere

Gjør en avtale med legen din dersom du har noen vedvarende tegn og symptomer som bekymrer deg.

Det er ikke klart hva som forårsaker myelom.

Når bør du oppsøke lege

En forbindelse med MGUS

Legene vet at myelom begynner med en unormal plasma celle i benmargen – den myke, blod-produserende vev som fyller i sentrum av de fleste av dine bein. Den unormale celle multipliserer raskt.

Fordi kreftceller ikke modnes og deretter dø som normale celler gjør, de samler seg, til slutt overveldende produksjonen av friske celler. I benmargen, myelomcellenes fortrenge friske hvite blodceller og røde blodceller, som fører til tretthet og en manglende evne til å bekjempe infeksjoner.

Hva du kan gjøre

Myelomaceilene fortsetter å prøve å produsere antistoffer, som friske plasmaceller gjør, men myelomcellenes produsere unormale antistoffer som kroppen ikke kan bruke. I stedet, det unormale antistoffer (monoklonale proteiner, eller M proteiner) bygge opp i kroppen og forårsake problemer, for eksempel skade på nyrene.

Hva du kan forvente fra legen din

Myelomatose starter nesten alltid ut som en relativt godartet tilstand som kalles monoklonal gammopati av usikker betydning (MGUS).

Tildeling av en scene og en risikokategori

I USA, om lag 3 prosent av personer eldre enn 50 år har MGUS. Hvert år, om lag en prosent av personer med MGUS utvikle multippel myelom eller et beslektet kreft.

Umiddelbar behandling kan ikke være nødvendig

MGUS, som multippel myelom, er preget av tilstedeværelsen av M proteiner – produsert av unormale plasmaceller – i blodet ditt. Men i MGUS, nivåene av M-proteiner er lavere, og ingen skader på kroppen skjer.

Behandlinger for myelom

Faktorer som kan øke risikoen for multippel myelom inkluderer

Komplikasjoner av multippelt myelom inkluderer

Hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg, gjøre en avtale med legen din.

Hvis du er diagnostisert med multippel myelom, vil du sannsynligvis bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av blod og benmarg lidelser (hematologen) eller en lege som er spesialist i behandling av kreft (onkolog).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få klar og vet hva du kan forvente fra legen din.

Spørsmål å spørre legen din på din første avtale omfatte

Spørsmål å vurdere om legen din henviser deg til en spesialist inkludere

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

I noen tilfeller kan legen oppdage myelomatose uhell når du gjennomgå en blodprøve for en annen tilstand. I andre tilfeller kan legen mistenke myelomatose basert på dine symptomer.

Hvordan behandlinger blir brukt

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere multippel myelom inkluderer

Behandling av komplikasjoner

Blodprøver. Laboratorieanalyse av blodet kan avsløre M proteiner som produseres av myelomceller. En annen unormal protein som produseres av myelomcellenes – kalt beta-2-mikroglobulin – kan påvises i blodet og gi legen hint om aggressivitet av din myelom.

I tillegg blodprøver for å undersøke nyrefunksjon, blodceller, kalsiumnivå og urinsyrenivå kan gi legen hint om din diagnose.

Undersøkelse av benmargen. Legen kan fjerne en prøve av beinmarg for laboratorietesting. Prøven er samlet inn med en lang nål inn i et bein (benmarg aspirasjon og biopsi).

I laboratoriet blir prøven undersøkes for myelom celler. Specialized tester, for eksempel fluorescens in situ hybridisering (FISH) kan analysere myelomceller for å forstå deres kromosomfeil. Tester er også gjort for å måle den hastigheten som myelomceller deler seg.

Hvis testene indikerer du har multippel myelom, vil legen bruke informasjon fra de diagnostiske tester for å klassifisere sykdom som trinn 1, trinn 2 eller stadium 3. Stage 1 indikerer en mindre aggressiv sykdom og scene 3 viser en aggressiv sykdom som kan påvirker ben, nyrer og andre organer.

Din myelomatose kan også bli tildelt en risikokategori, noe som indikerer aggressivitet av din sykdom.

Din multippelt myelom stadium og risikokategori hjelpe legen å forstå din prognose og behandlingstilbud.

Hvis du opplever symptomer, kan behandling bidra til å lindre smerte, kontroll komplikasjoner av sykdommen, stabilisere tilstanden og bremse utviklingen av sykdommen.

Hvis du har multippel myelom men ikke opplever noen symptomer (ulmende myelomatose), kan det hende du ikke trenger behandling. Imidlertid vil legen din regelmessig overvåke din tilstand etter tegn på sykdommen utvikler seg. Dette kan innebære periodiske blod- og urinprøver.

Hvis du utvikler tegn og symptomer eller myelomatose viser tegn til progresjon, kan du og legen din bestemmer seg for å begynne behandlingen.

Selv om det er ingen kur for multippel myelom, med gode behandlingsresultater kan du vanligvis gå tilbake til tilnærmet normal aktivitet.

Standard behandlingstilbud omfatter

Stamcelletransplantasjon. En stamcelletransplantasjon er en prosedyre for å erstatte syke benmarg med friske bein marg.

Før en stamcelletransplantasjon, er bloddannende stamceller hentet fra blodet. Deretter får høye doser av cellegift for å ødelegge syke benmarg. Så din stamceller er infused inn i kroppen din, hvor de reiser til skjelettet og begynne å gjenoppbygge benmargen.

Hvilken kombinasjon av behandlinger du sannsynligvis vil få vil avhenge av om du er ansett som en god kandidat for stamcelletransplantasjon. Dette avhenger av risikoen for sykdommen utvikler seg, din alder og din generelle helse.

Hvis du betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil den opprinnelige behandlingen trolig inneholde en kombinasjon av behandlinger, for eksempel målrettet terapi, biologisk behandling, kortikosteroider, og noen ganger kjemoterapi.

Dine stamceller vil trolig bli samlet inn etter at du har gjennomgått noen måneders behandling. Du kan gjennomgå stamcelletransplantasjon snart etter at cellene er samlet inn eller transplantasjon kan bli utsatt til etter et tilbakefall, hvis det skjer. I noen tilfeller, leger anbefaler to stamcelletransplantasjoner for personer med multippel myelom.

Etter stamcelletransplantasjon, vil du sannsynligvis motta målrettet terapi eller biologisk behandling som vedlikeholdsbehandling for å hindre en gjentakelse av myelom.

Hvis du ikke er betraktet som en kandidat for stamcelletransplantasjon, vil din første behandling sannsynlig inkluderer kjemoterapi kombinert med kortikosteroider, målrettet terapi eller biologisk behandling.

I enkelte tilfeller, leger bruker en redusert intensitet stamcelletransplantasjon hos eldre mennesker som er i meget god helse, men kan ikke tolerere den sterke kjemoterapi doser brukt i tradisjonell stamcelletransplantasjon. En redusert intensitet eller “mini” stamcelletransplantasjon bruker lavere doser av kjemoterapi.

Hvis myelom gjentar seg eller ikke svarer på behandling, kan legen anbefale å gjenta en annen løpet av behandlingen som i utgangspunktet hjalp deg. Et annet alternativ er å prøve en eller flere av de andre behandlinger som vanligvis brukes som førstelinjeterapi, enten alene eller i kombinasjon.

Forskning på en rekke nye behandlingstilbud er pågående, og du kan være berettiget til en klinisk studie for å få tilgang til disse eksperimentelle behandlinger. Snakk med legen din om hva kliniske studier kan være tilgjengelig for deg.

Fordi multippelt myelom kan føre til en rekke komplikasjoner, kan du også trenge behandling for de spesifikke forhold. For eksempel

Ingen alternative legemidler har blitt funnet å behandle myelomatose. Men alternativ medisin kan hjelpe deg å takle bivirkningene av myelom og myelom behandling.

Snakk med legen din om dine alternativer, for eksempel

Snakk med legen din før du prøver noen av disse teknikkene for å sørge for at de ikke utgjør noen risiko for deg.

En kreftdiagnose kan være sjokkerende og ødeleggende. Med tiden vil du finne måter å takle stress og usikkerhet av å leve med kreft. Til du finner ut hva som fungerer best for deg, bør du vurdere å prøve å

Lære nok til å ta avgjørelser om din omsorg. Lær nok om myelomatose, slik at du kan delta i beslutninger om behandling og omsorg. Spør legen din om behandlingstilbud og deres bivirkninger.

Du kan finne mer hjelp samle informasjon gjennom ditt lokale bibliotek og på nettet. Start med National Cancer Institute og International myelom Foundation.

Opprettholde et sterkt støtteapparat. Å ha en sterk støtte system kan hjelpe deg å takle problemer og bekymringer som kan oppstå. Dine venner og familie kan være villig til å tilby støtte.

Du kan også finne at støtte fra en formell støtte gruppe eller andre coping med kreft kan være nyttig. Venner du møter i støttegrupper kan være villig til å dele praktiske råd for å takle kreft og kreftbehandling. Støtte grupper er også tilgjengelig på nettet.

gå til legen din