mastitt

Mastitt er en infeksjon i brystvevet som fører til brystsmerter, hevelse, varme og rødhet. Du kan også ha feber og frysninger. Mastitt rammer oftest kvinner som ammer (mastitt), men noen ganger denne tilstanden kan forekomme hos kvinner som ikke ammer.

I de fleste tilfeller oppstår mastitt løpet av de første seks til 12 uker etter fødselen (postpartum), men det kan skje senere under amming. Tilstanden kan føre til at du føler deg kjøre ned, noe som gjør det vanskelig å ta vare på babyen.

Noen ganger mastitt fører en mor å avvenne babyen hennes før hun skal, men fortsetter å amme, selv mens du tar en antibiotika for mastitt, er bedre for deg og babyen din.

Med mastitt, kan tegn og symptomer plutselig og kan omfatte

Selv om mastitt vanligvis oppstår i de første ukene av amming, det kan skje når som helst under amming. Mastitt tendens til å påvirke bare ett bryst.

I de fleste tilfeller vil du føle deg syk med influensalignende symptomer i flere timer før du innser at ditt bryst har et areal på ømhet og rødhet. Så snart du kjenner igjen denne kombinasjonen av tegn og symptomer, er det på tide å kontakte legen din.

Legen din vil sannsynligvis ønske å se deg for å bekrefte diagnosen. Antibiotika er vanligvis effektive i behandling av denne tilstand. Hvis du har hatt mastitt før, kan legen forskrive antibiotika over telefon. Hvis tegn og symptomer ikke bedres etter de to første dagene av å ta antibiotika, bør du oppsøke lege med en gang for å sørge for at tilstanden er ikke et resultat av en mer alvorlig problem.

Når bør du oppsøke lege

Hva du kan gjøre

Amming er en lært ferdighet, og dårlig teknikk kan føre til melk som blir fanget i brystet, en viktig årsak til jurbetennelse. Andre årsaker er

Risikofaktorer for mastitt inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Hvis mastitt ikke er tilstrekkelig behandlet, eller det er relatert til en blokkert kanal, en samling av puss (abscess) kan utvikle seg i brystet og danner et bryst masse eller område av fasthet med jevning. En byll krever vanligvis kirurgisk drenering. For å unngå denne komplikasjonen, snakk med legen din så snart du utvikler tegn eller symptomer på mastitt.

For å lindre ubehaget

For mastitt, vil din første avtale trolig være med din vanlige fødselslege-gynekolog, familien din lege eller sykepleier utøveren. For problemer knyttet til amming, kan du bli henvist til en amming konsulent.

For å forberede for din avtale

For mastitt, noen grunnleggende spørsmål å stille inkludere

Legen din kan be deg spørsmål om

Legen diagnostiserer mastitt basert på en fysisk eksamen, hensyntatt tegn og symptomer som feber, frysninger og brystsmerter. Et annet tydelig tegn er en kileformet område av rødhet på brystet som peker mot brystvorten og er øm å ta på.

Legen din vil sørge for at du ikke har et bryst abscess – en komplikasjon som kan oppstå når mastitt ikke behandles raskt. En kultur av morsmelk kan hjelpe legen med å bestemme den beste antibiotika for deg, spesielt hvis infeksjonen er alvorlig.

En sjelden form for brystkreft – inflammatorisk brystkreft – kan også forårsake rødhet og hevelse som kan i utgangspunktet forveksles med mastitt. Legen kan anbefale en diagnostisk mammogram. Hvis tegn og symptomer vedvarer selv etter at du har fullført et kurs av antibiotika, kan det hende du trenger en biopsi for å sørge for at du ikke har brystkreft.

Mastitt behandling vanligvis innebærer

Hvis mastitt ikke rydde opp etter å ha tatt antibiotika, er det viktig å følge opp med legen din slik at han eller hun kan avgjøre om du trenger ytterligere testing.

Hvis du har mastitt, er det trygt å fortsette å amme, og det hjelper fjerne infeksjonen.

Dersom amming på den infiserte bryst er for smertefullt eller barnet ditt nekter å amme på det brystet, prøv pumping eller hånd uttrykke melk.

For å få amming forhold med barnet frem til sitt beste starten – og for å unngå komplikasjoner som mastitt – vurdere møte med en amming konsulent. En amming konsulent kan gi deg tips og gi uvurderlig råd for riktig ammende teknikker.

Minimere sjansene for å få mastitt ved å følge disse tipsene

gå til legen din