makuladegenerasjon guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

Makuladegenerasjon er en vanlig årsak til blindhet og synsproblemer blant eldre mennesker. Makuladegenerasjon kalles også aldersrelatert makuladegenerasjon, eller AMD .; AMD skader makula. Makula er en del av øyet som er ansvarlig for å se skarpe detaljer direkte i midten av synsfeltet. Skader forårsaket av AMD kan forstyrre; Evnen til å se rett fram. Dette er nødvendig for å kjøre og vise avstander, for eksempel når gjenkjenne ansikter eller ser på TV .; Fin og detaljert visjon. Dette er nødvendig for å lese avispapir, sy, arbeide med håndverk og gjøre reparasjoner.

symptomer

Tørr AMD noen ganger ikke forårsaker noen symptomer. Eller, kan det gjøre sentrale visjonen litt mindre klar. I et lite antall tilfeller, gradvis fører det mer betydningsforstyrrelser eller tap av syn i sentrum av synsfeltet. I disse mer avanserte tilfeller, ansikter og trykte ord bli vanskelig å gjenkjenne .; Som et første symptom på våt AMD, rette linjer eller kanter vises hakket. Bilder blir uskarpe. I noen tilfeller er dette etterfølges av en sentral blindsonen, som i tørr AMD. Men i motsetning til i tørr AMD, dette synstap vanligvis utvikler seg raskt .; AMD vanligvis ikke påvirker side syn, selv i avanserte tilfeller. De fleste pasienter kan fortsette å fungere selvstendig .; Personer som har AMD ser ut til å se normalt. Men de kan faktisk ha problemer med å gjenkjenne venner. Dette kan føre til sosiale vansker .; Noen mennesker med synstap fra AMD opplever synshallusinasjoner. Det vil si, de ser ting, for eksempel mennesker og mønstre, som ikke er der .; diagnose; Legen vil stille spørsmål om din helse historie og om eventuelle risikofaktorer du måtte ha for AMD. Han eller hun vil grundig undersøke øynene dine, teste synsskarphet. I noen tilfeller kan legen bruke en Amsler rutenett test. Den Amsler grid testen bruker en tegning av vertikale og horisontale linjer med en prikk i midten. Du blir bedt om å stirre på prikken. Hvis du har AMD, vil noen av de streker bøyd eller forvrengt eller mangler .; Forventet varighet; AMD er en livslang sykdom. Men få mennesker med tidlig AMD utvikle avanserte AMD med synstap .; forebygging; Det er ingen god måte å hindre AMD .; Imidlertid tyder bevis for at mennesker med en historie med røyking er mer sannsynlig å utvikle AMD. Hvis du ikke røyker, ikke start. Hvis du røyker, prøv å slutte .; Folk som tar kolesterolsenkende medisiner er mindre sannsynlighet for å utvikle AMD. Så er folk som spiser en diett rik på bladgrønnsaker og nøtter. Noen bevis tyder på at en diett rik på omega-3 fettsyrer reduserer risikoen for macula degenerasjon .; Behandling; Dessverre er det ingen kur for våt eller tørr AMD. Behandlinger kan bidra til å bremse eller stoppe sykdommen blir verre .; Behandlingstilbud er avhengig av hvilken type AMD du har .; Tørk AMD; For folk med middels tørr AMD, kan en bestemt kombinasjon av vitaminer bremse sykdommen progresjon. De kan også hindre den fra forverring til avansert AMD. For personer med avansert AMD i bare ett øye, kan disse vitaminene bidra til å forhindre det andre øyet blir påvirket .; The National Eye Institute Age-Related Eye Disease Study (AREDS) fant at følgende vitamin formel betydelig redusert sjansene for at noen med høy risiko for avansert tørr AMD ville få det; 500 milligram av vitamin C; 400 internasjonale enheter av vitamin E; 15 milligram beta-karoten (ofte merket som tilsvarer 25 000 internasjonale enheter av vitamin A); 80 milligram av sink som sinkoksyd; 2 milligram kobber som cupric oksid

diagnose

Legen vil stille spørsmål om din helse historie og om eventuelle risikofaktorer du måtte ha for AMD. Han eller hun vil grundig undersøke øynene dine, teste synsskarphet. I noen tilfeller kan legen bruke en Amsler rutenett test. Den Amsler grid testen bruker en tegning av vertikale og horisontale linjer med en prikk i midten. Du blir bedt om å stirre på prikken. Hvis du har AMD, vil noen av de streker bøyd eller forvrengt eller mangler.

Hvor lenge varer det?

AMD er en livslang sykdom. Men få mennesker med tidlig AMD utvikle avanserte AMD med synstap.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Det er ingen god måte å hindre AMD.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Dessverre er det ingen kur for våt eller tørr AMD. Behandlinger kan bidra til å bremse eller stoppe sykdommen blir verre.

Når å gå til legen

Ring legen din umiddelbart dersom du merker noen endring i din visjon. Dette gjelder spesielt hvis endringen skjer plutselig og forstyrrer din evne til å lese avispapir eller å gjenkjenne ansikter.

prognose

Tørr AMD utvikler seg langsomt. De fleste som har det fortsette å lede relativt normale liv, spesielt hvis bare ett øye er berørt.