lymfødem

Lymfødem refererer til hevelse som vanligvis oppstår i en av armer eller ben. Noen ganger begge armer eller begge ben svelle.

Lymfødem er oftest forårsaket av fjerning av eller skade på dine lymfeknuter som en del av kreftbehandling. Det skyldes en blokkering i lymfesystemet, som er en del av immunsystemet. Blokkeringen hindrer lymph væske fra drenering godt, og væske buildup fører til hevelse.

Det finnes ingen kur for lymfødem. Men det kan styres med tidlig diagnose og omsorgsfull hjelp av den berørte lem.

Lymfødem tegn og symptomer, som forekommer i den berørte arm eller ben, blant annet

Hevelsen skyldes lymfødem varierer fra milde, knapt merkbare endringer i størrelsen på armen eller beinet til ekstreme endringer som gjør lem vanskelig å bruke. Lymfødem forårsaket av kreftbehandling kan ikke skje før måneder eller år etter behandling.

Gjør en avtale med legen din dersom du opplever vedvarende hevelse i armen eller beinet.

Din lymfesystemet er avgjørende for å holde kroppen frisk. Det sirkulerer proteinrik lymph væske i hele kroppen din, samle bakterier, virus og avfallsstoffer. Din lymfesystemet bærer denne væsken og skadelige stoffer gjennom lymfeårer, noe som fører til lymfeknuter. Avfall blir så filtrert ut av lymfocytter – infeksjon-kampene celler som lever i lymfeknutene – og til slutt jaget ut fra kroppen.

Når bør du oppsøke lege

Årsaker til sekundær lymfødem

Lymfødem oppstår når lymfeårer ikke kan tilstrekkelig drenere lymph væske, vanligvis fra en arm eller ben. Lymfødem kan være enten primær eller sekundær. Dette betyr at det kan forekomme på egen hånd (primær lymfødemer), eller den kan være forårsaket av annen sykdom eller tilstand (sekundær lymfødemer). Sekundær lymfødem er langt mer vanlig enn primære lymfødem.

Enhver tilstand eller prosedyre som skader dine lymfeknuter eller lymfeårer kan forårsake lymfødem. årsaker inkluderer

Årsaker til primær lymfødem

Primær lymfødem er en sjelden, arvelig tilstand forårsaket av problemer med utvikling av lymfeårer i kroppen din. Spesifikke årsaker til primær lymfødem inkluderer

Hva du kan gjøre

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle lymfødem etter kreft, kreftbehandling eller andre sekundære årsaker inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Lymfødem i armen eller beinet kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få klar for din avtale med legen din.

Liste følgende

For lymfødem, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Ikke nøl med å spørre andre spørsmål, så vel.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, som for eksempel

Hold hovne lem forhøyet så mye som mulig og beskytte huden mot skader. Hevelsen fra lymfødem makt murrende smerte fra en skade eller brenne, så ikke bruk varmeputer på den berørte lem. Fukte huden din daglig.

Hvis du er i fare for lymfødem – for eksempel hvis du nylig har hatt kreft kirurgi som involverer din lymfeknutene – legen kan diagnostisere lymfødem basert på tegn og symptomer.

Hvis årsaken til lymfødem er ikke så opplagt, kan legen din bestille imaging tester for å få en titt på din lymfesystemet. Testene kan omfatte

Det finnes ingen kur for lymfødem. Behandlingen fokuserer på å redusere hevelse og kontrollere smerte. Lymfødem behandlinger inkluderer

Massasje. En spesiell massasje teknikk som kalles manuell lymfedrenasje kan stimulere flyten av lymfe væske ut av arm eller ben. Sørg for å få det gjort av noen spesialutdannet i teknikken.

Massasje er ikke for alle. Unngå massasje hvis du har en hudinfeksjon, aktiv kreft, blodpropp eller hjertesvikt. Også unngå massasje på områder av kroppen som har fått strålebehandling.

Komprimering plagg. Lange ermer eller strømper gjort for å komprimere arm eller ben stimulere flyten av lymfe væske ut av den berørte lem. Bruk en komprimering plagg når du trener den berørte lem.

Skaff en riktig passform for din komprimering plagg ved å få profesjonell hjelp. Spør legen din hvor du kan kjøpe komprimering plagg i samfunnet. Noen mennesker vil kreve skreddersydde komprimering plagg.

I tilfelle av alvorlig lymfødem, kan legen din vurdere kirurgi for å fjerne overflødig vev i armen eller beinet for å redusere hevelse.

Det kan være frustrerende å vite at det finnes ingen kur for lymfødem. Men kan du styre noen aspekter av lymfødem. For å hjelpe deg å takle, prøv å

Hvis du har hatt eller kommer til å ha kreft kirurgi, spør legen din om din prosedyre vil innebære dine lymfeknuter eller lymfeårer. Spør hvis strålebehandling vil være rettet mot lymfeknuter, så vil du være klar over de mulige risikoene.

For å redusere risikoen for lymfødem, prøv å

gå til legen din