lyme sykdom

Lyme sykdom er forårsaket av fire hoved arter av bakterier: Borrelia burgdorferi, Borrelia mayonii, Borrelia afzelii og Borrelia garinii bakterier. Borrelia burgdorferi og Borrelia mayonii forårsake Lyme sykdom i USA, mens Borrelia afzelii og Borrelia garinii er de viktigste årsakene til Lyme sykdom i Europa og Asia. Den vanligste flåttbårne sykdommen i disse regionene, er Lyme sykdom overføres ved bitt av en infisert svart-legged tick, vanligvis kjent som en hjort krysser.

Du er mer sannsynlig å få Lyme sykdom hvis du bor eller tilbringe tid i gras og tungt skogkledde områder der flått bærer sykdommen trives. Det er viktig å ta fornuftige forholdsregler i områder der flått er utbredt.

Tegn og symptomer på Lyme sykdom varierer og vises vanligvis i etapper.

En liten, rød bump vises ofte på stedet av et flåttbitt eller tick fjerning og løser i løpet av noen få dager. Dette er normalt etter et flåttbitt, og indikerer ikke Lyme sykdom.

Imidlertid kan disse tegn og symptomer skje innen en måned etter at du har blitt infisert

Utslett. Fra 3 til 30 dager etter at en infisert tick bite, kan en voksende rød område synes at noen ganger forsvinner i midten, danner en blink mønster. Utslettet (erythema migrans) utvider sakte over dager og kan spre seg til 12 inches (30 cm) på tvers. Det er vanligvis ikke kløende eller smertefull.

Erythema migrans er en av kjennetegnene til Lyme sykdom. Noen mennesker utvikler denne utslett på mer enn ett sted på kroppen sin.

Tidlige tegn og symptomer

Senere tegn og symptomer

Hvis ubehandlet, kan nye tegn og symptomer på Lyme infeksjon oppstår i de følgende uker til måneder. Disse inkluderer

Tegn og symptomer forårsaket av bakterien Borrelia mayonii kan også omfatte

Mindre vanlige tegn og symptomer

Flere uker etter smitte, noen mennesker utvikler

Når bør du oppsøke lege

Bare et mindretall av blacklegged flåttbitt fører til Lyme sykdom. Jo lenger flåtten forblir festet til huden din, jo større er risikoen for å få sykdommen. Lyme infeksjon er usannsynlig hvis flåtten er festet for mindre enn 36 til 48 timer.

Hva du kan gjøre

Hvis du tror du har blitt bitt, og har tegn og symptomer på Lyme sykdom – spesielt hvis du bor i et område der Lyme sykdom er utbredt – du kontakte legen din. Behandling for Lyme sykdom er mer effektivt hvis begynt tidlig.

Hva du kan forvente fra legen din

Det er viktig å konsultere legen din selv om symptomene forsvinner – fravær av symptomer betyr ikke at sykdommen er borte. Venstre ubehandlet, kan Lyme sykdom spre seg til andre deler av kroppen din fra flere måneder til år etter smitte, forårsaker leddgikt og nervesystemet problemer. Flått kan også overføre andre sykdommer, som for eksempel babesiosis og Colorado tick feber.

antibiotika

I USA, er Lyme sykdom forårsaket av Borrelia burgdorferi og Borrelia mayonii bakterier, gjennomført primært ved blacklegged eller hjort flått. Flått er brune, og når unge, ofte ikke større enn en valmue frø, som kan gjøre dem nesten umulig å få øye på.

Til kontrakt Lyme sykdom, må en infisert hjort tick bite deg. Bakteriene skriv huden din gjennom bitt og til slutt gjør sin vei inn i blodet. I de fleste tilfeller for å overføre Lyme sykdom, må en hjort krysser festes til 36 til 48 timer. Hvis du finner en vedlagt tick ser hoven, kan det ha matet lenge nok til å overføre bakterier. Fjerne flåtten så raskt som mulig kan forebygge smitte.

Hvor du bor eller ferie kan påvirke sjansene for å få Lyme sykdom. Så kan ditt yrke og utendørs aktiviteter du liker. De vanligste risikofaktorene for Lyme sykdom inkluderer

Tilbringe tid i skogkledde eller grasområder. I USA, hjort flått er mest utbredt i de nordøstlige og Midtvesten regioner, som har tungt skogkledde områder der hjort flått trives. Barn som tilbringer mye tid utendørs i disse regionene er spesielt utsatt. Voksne med utendørs yrker også har økt risiko.

I de to første stadiene av livet, flått hjort i USA lever av mus og andre gnagere, som er en førsteklasses reservoar for Lyme sykdom bakterier. Voksen hjort flått mate primært på white-tailed hjort.

Venstre ubehandlet, kan Lyme sykdom forårsake

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiserende lege som kan henvise deg til en revmatolog, smittsom sykdom spesialist eller annen spesialist.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å forberede deg avtale.

For Lyme sykdom, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Bismacine

Ikke nøl med å spørre andre spørsmål.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, blant annet

De variable tegn og symptomer på Lyme sykdom er uspesifikke og ofte er funnet i andre forhold, slik at diagnosen kan være vanskelig. Hva mer kan flått som overfører Lyme sykdom spredte seg også andre sykdommer samtidig.

Hvis du ikke har den karakteristiske Lyme sykdom utslett, kan legen spørre om din medisinske historie, samt om du har vært ute i sommer der Lyme sykdom er vanlig, og gjøre en fysisk eksamen.

Laboratorietester for å identifisere antistoffer mot bakterier kan bidra til å bekrefte diagnosen. Disse testene er mest pålitelige noen uker etter en infeksjon, etter at kroppen din har hatt tid til å utvikle antistoffer. De inkluderer

Antibiotika brukes til å behandle Lyme sykdom. Generelt vil utvinningen være raskere og mer fullstendig jo før behandlingen begynner.

Etter behandling, et lite antall mennesker fortsatt har noen symptomer, som muskelsmerter og tretthet. Årsaken til disse symptomer fortsetter, kjent som post-behandling Lyme-sykdom syndrom, er ukjent, og behandling med flere antibiotika ikke hjelper. Noen eksperter mener at visse folk som får borreliose er predisponert for å utvikle en autoimmun reaksjon som bidrar til deres symptomer. Mer forskning er nødvendig.

The Food and Drug Administration advarer mot bruk av bismacine, en injeksjon sammensatte foreskrevet av noen alternativ medisin utøvere til å behandle Lyme sykdom. Bismacine, også kjent som chromacine, inneholder høye nivåer av metallet vismut. Selv vismut er trygt brukes i noen muntlige medisiner for magesår, er det ikke godkjent for bruk i injeksjon form eller som behandling for Lyme sykdom. Bismacine kan forårsake vismut forgiftning, noe som kan føre til hjerte og nyresvikt.

Den beste måten å forebygge Lyme sykdom er å unngå områder der hjort flått levende, spesielt skogkledde, buskete områder med høyt gress. Du kan redusere risikoen for å få Lyme sykdom med noen enkle forholdsregler

Sjekk deg selv, dine barn og kjæledyr for flått. Vær spesielt på vakt etter å ha tilbrakt tid i skogkledde eller grasområder. Hjort flått er ofte ikke større enn et knappenålshode, så du kan ikke oppdage dem med mindre du søke nøye.

Det er nyttig å dusje så snart du kommer innendørs. Flått ofte forblir på huden i flere timer før de fester seg. Dusjing og bruke en vaskeklut kan fjerne fristilt flått.

gå til legen din