lungekreft komplikasjoner

Lungekreft er en type kreft som begynner i lungene. Lungene er to svampete organer i brystet som tar i oksygen når du inhalerer og slipper karbondioksid når du puster ut.

Lungekreft er den ledende årsak til kreft dødsfall i USA, blant både menn og kvinner. Lungekreft hevder flere liv hvert år enn gjør tykktarm, prostata, eggstokkene og brystkreft kombinert.

Folk som røyker har størst risiko for lungekreft. Risikoen for lungekreft øker med lengden av tid og antall sigaretter du har røykt. Hvis du slutte å røyke, selv etter røyking i mange år, kan du redusere sjansene for å utvikle lungekreft.

Lungekreft vanligvis ikke forårsaker tegn og symptomer i de tidligste stadier. Tegn og symptomer på lungekreft oppstår vanligvis bare når sykdommen er avansert.

Tegn og symptomer på lungekreft kan omfatte

Gjør en avtale med legen din hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg.

Hvis du røyker og har vært ute av stand til å avslutte, gjøre en avtale med legen din. Legen din kan anbefale strategier for å slutte å røyke, for eksempel rådgivning, medisiner og nikotin erstatningsprodukter.

Når bør du oppsøke lege

Hvordan røyking fører til lungekreft

Røyking forårsaker de fleste av lungekrefttilfellene – både hos røykere og hos personer som er utsatt for passiv røyking. Men lungekreft forekommer også hos personer som aldri hadde røykt og hos dem som aldri hadde langvarig eksponering for passiv røyking. I slike tilfeller kan det ikke være noen klar grunn av lungekreft.

Legene mener røyking fører til lungekreft med skade cellene på lungene. Når du inhalerer sigarettrøyk, som er full av kreftfremkallende stoffer (kreftfremkallende), endringer i lungevevet begynner nesten umiddelbart.

Typer av lungekreft

Ved første kroppen din kan være i stand til å reparere denne skaden. Men med hver gjentatt eksponering, er normale celler som linje lungene stadig skadet. Over tid forårsaker skade på cellene til å oppføre seg unormal og til slutt kreft kan utvikle seg.

Hva du kan gjøre

Leger deler lungekreft inn i to hovedtyper basert på utseendet av lungekreftceller under mikroskopet. Legen gjør behandlingen beslutninger basert på hvilke store type lungekreft du har. De to generelle typer lungekreft omfatte

Spørsmål å spørre om du har blitt diagnostisert med lungekreft

En rekke faktorer kan øke risikoen for lungekreft. Noen risikofaktorer kan kontrolleres, for eksempel ved å slutte å røyke. Og andre faktorer ikke kan kontrolleres, for eksempel familien din historie.

Hva du kan forvente fra legen din

Risikofaktorer for lungekreft blant annet

Testing friske mennesker for lungekreft

Eksponering for radongass. Radon er produsert av den naturlige nedbrytning av uran i jord, stein og vann som til slutt blir en del av luften du puster. Usikre nivåer av radon kan hope seg opp i enhver bygning, inkludert boliger.

Radon testing kits, som kan kjøpes hjemme forbedring butikker, kan avgjøre om nivåene er trygge. Hvis usikre nivåer blir oppdaget, rettsmidler er tilgjengelige.

Lungekreft kan føre til komplikasjoner, såsom

Smerte. Advanced lungekreft som sprer seg til slimhinnen i en lunge eller til et annet område av kroppen, for eksempel et bein, kan forårsake smerte.

Fortell legen din dersom du opplever smerte. Smerte kan i utgangspunktet være mild og forbigående, men kan bli konstant. Medisiner, strålebehandling og andre behandlinger kan bidra til å gjøre deg mer komfortabel.

Fluid i brystet (pleural effusjon). Lungekreft kan føre til væske til å hope seg opp i rommet som omgir den berørte lunge i brysthulen (pleural plass).

Fluid akkumuleres i brystet kan forårsake kortpustethet. Behandlinger er tilgjengelig for å drenere væske fra brystet og redusere risikoen for at pleuravæske vil skje igjen.

Kreft som sprer seg til andre deler av kroppen (metastaser). Lungekreft ofte sprer seg (metastasizes) til andre deler av kroppen, slik som hjernen og bein.

Kreft som sprer seg kan føre til smerter, kvalme, hodepine eller andre symptomer avhengig av hva organ er berørt. Når lungekreft har spredt seg til andre organer, er det vanligvis ikke kureres. Behandlinger er tilgjengelig for å redusere tegn og symptomer, og for å hjelpe deg å leve lenger.

Tester for å diagnostisere lungekreft

Hvis du har tegn og symptomer som bekymrer deg, starte med å se familien din lege. Hvis legen mistenker du har lungekreft, vil du sannsynligvis bli henvist til en spesialist. Spesialister som behandler folk med lungekreft kan omfatte

Lungekreft iscenesettelse

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. For å hjelpe deg å bli klar, prøv å

Stadier av lungekreft

Kirurgi

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For lungekreft, noen grunnleggende spørsmål å stille inkludere

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål under din avtale.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan gi mer tid senere for å dekke andre punkter du ønsker å ta opp. Legen din kan be

Flere organisasjoner anbefaler personer med økt risiko for lungekreft vurdere årlige datastyrte tomografi (CT) skanner for å se etter lungekreft. Hvis du er 55 år eller eldre og røyk eller pleide å røyke, snakke med legen din om fordeler og risiko for lungekreft screening.

Noen studier viser kreft screening lunge redder liv ved å finne kreft tidligere, da det kan behandles mer vellykket. Men andre studier finner at lungekreft screening ofte avslører mer godartede tilstander som kan kreve invasive tester og utsetter folk for unødig risiko og bekymring.

Hvis det er grunn til å tro at du kan ha lungekreft, kan legen din bestille en rekke tester for å se etter kreftceller og for å utelukke andre tilstander. For å diagnostisere lungekreft, kan legen anbefale

Vevsprøve (biopsi). En prøve av unormale celler kan bli fjernet i en fremgangsmåte som kalles en biopsi.

Legen kan utføre en biopsi i en rekke måter, inkludert bronkoskopi, der legen undersøker unormale områder av lungene ved hjelp av en tent rør som er gått ned i halsen og inn i lungene, mediastinoskopi, der et innsnitt er gjort på basen av nakken og kirurgisk verktøy settes inn bak brystbenet å ta vevsprøver fra lymfeknuter, og nål biopsi, der legen bruker X-ray eller CT-bilder for å lede en nål gjennom brystveggen og inn i lungevevet å samle mistenkelig celler.

En biopsi prøven kan også tas fra lymfeknuter eller andre områder hvor kreften har spredd seg, for eksempel leveren din.

Når lungekreft har blitt diagnostisert, vil legen arbeide for å fastslå omfanget (scene) av kreft. Din kreft etappe hjelper deg og legen din avgjøre hvilken behandling som er mest hensiktsmessig.

Staging testene kan omfatte tenkelig prosedyrer som tillater legen din for å se etter tegn på at kreften har spredd seg utover lungene. Disse testene inkluderer CT skanner, magnetisk resonans imaging (MRI), positronemisjonstomografi (PET) og bein skanner. Ikke alle Testen er egnet for hver person, så snakk med legen din om hvilke prosedyrer som er rett for deg.

Småcellet lungekreft er ofte beskrevet som å være begrenset eller omfattende. Limited indikerer kreft er begrenset til en lunge. Omfattende indikerer kreften har spredd seg utover en lunge.

Du og legen din velger en kreftbehandling plan basert på en rekke faktorer, slik som din generelle helse, type og stadium av kreft, og din side. Alternativer inkluderer vanligvis en eller flere behandlinger, inkludert kirurgi, cellegift, strålebehandling eller målrettet medikamentell behandling.

I noen tilfeller kan du velge ikke å gjennomgå behandling. For eksempel kan du føler at bivirkningene av behandlingen vil oppveie de potensielle fordelene. Når det er tilfelle, kan legen din foreslå komfort omsorg for å behandle bare symptomene på kreft forårsaker, som smerte eller kortpustethet.

Under operasjonen legen arbeider for å fjerne lungekreft og en margin på friskt vev. Prosedyrer for å fjerne lungekreft inkluderer

Hvis du blir operert, kan kirurgen også fjerne lymfeknuter fra brystet for å sjekke dem etter tegn på kreft.

Lungekreft kirurgi bærer risiko, inkludert blødning og infeksjon. Forvent å føle tungpustet etter lunge kirurgi. Hvis en del av lungen fjernes, vil den gjenværende lungevev utvide over tid og gjøre det lettere å puste. Legen kan anbefale en luftveiene terapeut som kan veilede deg gjennom pusteøvelser til hjelp i utvinningen.

Kjemoterapi bruker narkotika for å drepe kreftceller. En eller flere kjemoterapi medikamenter kan gis gjennom en blodåre i armen (intravenøst) eller tatt muntlig. En kombinasjon av medikamenter vanligvis er gitt i en serie av behandlinger over en periode på uker eller måneder, med pauser i mellom, slik at man kan komme seg.

Kjemoterapi er ofte brukt etter operasjonen for å drepe eventuelle kreftceller som kan forbli. Det kan også brukes før operasjon for å krympe kreft og gjøre dem lettere å fjerne. I noen tilfeller kan kjemoterapi brukes til å lindre smerte og andre symptomer på fremskreden kreft.

Strålebehandling bruker kraftige energi bjelker fra kilder som røntgen og protoner til å drepe kreftceller. Strålebehandling kan rettes til din lungekreft fra utenfor kroppen (ekstern strålebehandling), eller det kan bli satt i nåler, frø eller katetre og plassert inni kroppen din nær kreft (brachyterapi).

Strålebehandling kan brukes etter operasjonen for å drepe eventuelle kreftceller som kan forbli. Den kan også brukes som den første behandling for lungekreft som ikke kan fjernes under operasjonen. For personer med avansert lungekreft, kan strålebehandling brukes til å lindre smerter og andre symptomer.

For folk med lungekreft som er svært liten, kan en alternativ være stereo kroppen strålebehandling. Denne form for stråling som mål mange stråler av stråling fra forskjellige vinkler på lungekreft. Stereotactic kroppen strålebehandling behandling er vanligvis ferdig i ett eller noen få behandlinger. I visse tilfeller kan det bli brukt i stedet for kirurgi for små svulster.

Målrettet behandling er nyere kreft behandlinger som fungerer ved å målrette bestemte avvik i kreftceller. Målrettet terapi medikamenter brukes ofte i kombinasjon med kjemoterapi narkotika.

Målrettet terapi alternativer for behandling av lungekreft blant annet

Noen målrettet terapi fungerer bare i personer med kreft celler har visse genetiske mutasjoner. Dine kreftceller vil bli testet i et laboratorium for å se om disse stoffene kan hjelpe deg.

Kliniske studier er studier av eksperimentell lungekreft behandlinger. Du kan være interessert i å melde deg i en klinisk studie om lungekreft behandlinger ikke fungerer eller hvis behandlingstilbud er begrenset.

Behandlingene studerte i en klinisk studie kan være de siste nyvinningene, men de garanterer ikke en kur. Nøye veie behandlingstilbud med legen din.

Din deltakelse i en klinisk studie kan hjelpe legene bedre forstå hvordan å behandle lungekreft i fremtiden.

Mennesker med lungekreft ofte opplever tegn og symptomer på kreft, samt bivirkninger av behandlingen. Støttende omsorg, også kjent som palliativ omsorg, er en spesialitet område av medisin som innebærer å arbeide med en lege for å minimere tegn og symptomer.

Legen din kan anbefale at du møter med en palliativt team snart etter diagnose for å sikre at du er komfortabel under og etter kreftbehandling.

I en studie, folk med avansert ikke-småcellet lungekreft som begynte å motta støttebehandling kort tid etter sin diagnose levd lenger enn de som fortsatte med behandlinger, for eksempel cellegift og stråling. De som mottar støttebehandling rapporterte bedre humør og livskvalitet. De overlevde i gjennomsnitt nesten tre måneder lenger enn gjorde de som fikk standard behandling.

Du kan være bekymret for at får palliativ behandling betyr at du ikke kan gjennomgå aggressiv behandling for kreft. Men heller enn å erstatte kurativ behandling, utfyller palliativ kreftbehandling og kan gjøre det mer sannsynlig at du kan fullføre behandlinger.

Mange mennesker med lungekreft erfaring kortpustethet på et tidspunkt i sykdomsforløpet. Behandlinger, for eksempel ekstra oksygen og medisiner er tilgjengelige for å hjelpe deg å føle deg mer komfortabel, men de er ikke alltid nok.

For å takle kortpustethet, kan det hjelpe å

Fortell legen din dersom du opplever kortpustethet eller dersom symptomene dine forverres, så det er mange andre behandlinger tilgjengelig for å lindre kortpustethet.

Komplementære og alternative lungekreft behandlinger kan ikke kurere kreft. Men komplementære og alternative behandlinger kan ofte kombineres med legen din omsorg for å lindre symptomer.

Legen din kan hjelpe deg veie fordelene og risikoen ved komplementære og alternative behandlinger.

The American College of Chest Physicians anbefaler folk med lungekreft bør vurdere

Akupunktur. Under en akupunktur økt, en trent utøver setter små nåler inn presise punkter på kroppen din. Akupunktur kan lindre smerter og lette kreftbehandling bivirkninger, som kvalme og oppkast, men det er ingen bevis for at akupunktur har noen effekt på kreft.

Akupunktur kan være trygg når det gjøres av en sertifisert utøver. Spør legen din for å anbefale noen i din kommune. Men akupunktur er ikke trygt hvis du har lave blodverdier eller ta blodfortynnende.

Massasje. Under en massasje, bruker en massasjeterapeut hans eller hennes hender til å legge press på huden og musklene. Massasje kan hjelpe lindre angst og smerte hos mennesker med kreft. Noen massasje terapeuter er spesialtrent til å jobbe med mennesker som har kreft.

Spør legen din for navn på massasje terapeuter i samfunnet. Massasje skal ikke vondt. Din massasje terapeut bør ikke legge press på langt nær din tumor eller noen kirurgiske sår. Unngå å ha en massasje hvis antallet blodceller er lav, eller hvis du tar blodfortynnende.

En diagnose av kreft kan være overveldende. Med tiden vil du finne måter å takle den nød og usikkerhet av kreft. Inntil da, kan du finne det hjelper å

Finn noen å snakke med. Finn en god lytter som er villig til å lytte til deg snakke om dine håp og frykt. Dette kan være en venn eller et familiemedlem. Bekymringen og forståelse av en rådgiver, medisinsk sosionom, presteskapet medlem eller kreft støtte gruppe kan også være nyttig.

Spør legen din om støtte grupper i ditt område. Eller sjekk telefonboken, bibliotek eller en kreft organisasjon, som for eksempel National Cancer Institute eller American Cancer Society.

Det er ingen sikker måte å forebygge lungekreft, men du kan redusere din risiko hvis du

gå til legen din

kjemoterapi

Strålebehandling

Målrettet medikamentell behandling

Kliniske studier

palliasjon

Coping med kortpustethet