lungekreft – emneoversikt

Lungekreft begynner når unormale celler vokse ut av kontroll i lungen. De kan invadere nærliggende vev og danner svulster. Lungekreft kan starte hvor som helst i lungene og ramme alle deler av luftveiene.

Lungekreft er delt inn i småcellet lungekreft (SCLC) og ikke-småcellet lungekreft (NSCLC). Småcellet lungekreft vanligvis vokser raskere og er mer sannsynlig å spre enn ikke-småcellet lungekreft.

Lungekreft er den ledende årsak til kreft dødsfall i verden. 1

Mest lungekreft er forårsaket av røyking. Men noen ganger lungekreft utvikler hos personer som aldri har røykt.

Å bli utsatt for passiv røyking, arsen, asbest, radioaktivt støv, eller radon kan øke sjansene for å få lungekreft. Personer som er utsatt for stråling på jobb eller andre steder har en høyere sjanse for å få lungekreft.

De første tegn på lungekreft kan omfatte

hoste; tungpustethet; Føler kortpustet; Brystsmerter; Å ha blod i slim som du hoste opp.

Fordi disse symptomene er så generelt, mange mennesker ikke har mistanke om lungekreft. Og etter den tid de se en lege, ofte kreften har allerede begynt å spre seg.

Hvis kreften sprer seg innenfor og utenfor brystet, kan andre symptomer oppstår.

Dine symptomer og din medisinske historie, særlig hvis du har noen historie med kreft i familien-vil hjelpe legen avgjøre hvor sannsynlig det er at du har lungekreft og om du trenger tester for å være sikker.

Lungekreft er vanligvis først funnet på en kiste X-ray eller en CT scan. Flere tester gjort for å finne ut hva slags kreftceller du har, og om de har spredd seg utover lungene. Disse testene hjelper legen din og finne ut hvilket stadium kreften er i. Scenen er en vurdering for å måle hvor stor kreft er og hvor langt den har spredd seg.