lumbalpunksjon (Spinal Tap) for å teste for epilepsi – innsamling, forberedelse og mer

En test for epilepsi er en Spinal Tap (også kalt en lumbalpunksjon). Dette er en prosedyre hvor fluid som omgir ryggmargen (kalt cerebrospinalvæske eller CSF) tas ut gjennom en nål og undersøkt i et laboratorium.

En Spinal Tap kan utføres for å utelukke infeksjoner som hjernehinnebetennelse eller hjernebetennelse som årsak til epileptiske anfall.

I tillegg blir brukt for epilepsi, kan testing av CSF hjelpe i diagnostisering av forstyrrelser i sentralnervesystemet som kan innebære hjernen, ryggmarg, eller deres dekkplater (hjernehinnene). Meningitt, multippel sklerose, Guillain Barre syndrom, eller hodepine av ukjent opprinnelse er noen eksempler.

CSF inneholder glukose (sukker), proteiner og andre stoffer som finnes i blodet. En undersøkelse av det fluidum vil vise antall og typer av hvite blodlegemer, nivået av glukose, hvilke typer og nivåer av proteiner, og tilstedeværelsen av bakterier, sopp eller unormale celler.

En Spinal Tap kan også bli utført for å

MERK: Testing av CSF kan ikke være nødvendig hvis Spinal Tap prosedyren er gjort for å injisere et medikament.

Forberedelse til en Spinal Tap

Beskrivelse av fremgangsmåten

Du vil enten ligge på siden med knærne trukket så nær brystet som mulig og haken mot brystet eller sitte med armene og hodet hvilende på et bord. Etter rengjøring ryggen med en antiseptisk, sterile kluter (kalt gardiner) vil bli plassert rundt i området. En lokal bedøvelse (smertestillende medisiner) vil bli injisert inn i området på ryggen. Du kan føle en svak brennende følelse. Når området blir nummen, vil en hul nål settes inn i nedre del av ryggen mellom to lumbale ryggvirvler. Dette fører noen ganger en følelse av trykk. Spinalkanalen vil bli penetrert og væske vil bli samlet eller medisinering vil bli injisert. Ryggmargen vil ikke bli berørt av nålen under testen. Du kan føle noe ubehag eller har en mindre hodepine. Nålen vil bli fjernet etter at medisinen er blitt injisert eller væske er fjernet. Området vil bli dekket med en liten bandasje. En blodprøve vil bli tatt fra en blodåre i armen og testet sammen med spinalvæske i laboratoriet. Hvis fremgangsmåten blir utført for å injisere medisiner, kan en blodprøve ikke tas.