laryngofaryngeal refluks (stille reflux): årsaker, behandling, kosthold og mer

Laryngofaryngeal reflux (LPR) er lik en annen tilstand – GERD – at resultatene fra innholdet i magen sikkerhetskopiering (refluks). Men symptomene på LPR er ofte annerledes enn de som er typiske for gastroøsofageal reflukssykdom (GERD).

Med LPR, kan du ikke ha de klassiske symptomene på GERD, som for eksempel brennende følelse i nedre del av brystet (halsbrann). Det er derfor det kan være vanskelig å diagnostisere, og hvorfor det kalles stille reflux.

Hvis du noen gang følte at brystet var i brann etter å ha spist en stor eller fet måltid, da er du sannsynligvis kjent med halsbrann. Enten det skjer med deg av og til eller oftere, kan du ta enkle grep for å berolige den brenne. Lær mer om hvorfor halsbrann skjer, hvem som er i faresonen, og hvordan å stoppe – og forhindre – smerten.

I hver ende av spiserøret er en ring av muskel (lukkemuskel). Normalt er disse sphincters holde innholdet i magesekken der de hører hjemme – i magen. Men med LPR, gjør sphincters ikke fungere riktig. Magesyre ryggen opp til baksiden av halsen (svelget) eller stemmen boksen (strupehode), eller til og med inn på baksiden av nasal luftveier. Det kan føre til betennelse i områder som ikke er vernet mot magesyre eksponering.

Silent reflux er vanlig hos spedbarn fordi deres sphincters er uutviklet, de har en kortere spiserøret, og de legger seg ned mye av tiden. Årsaken hos voksne er ikke kjent.

Symptomer hos spedbarn og barn kan omfatte

Med LPR, kan voksne har halsbrann eller en bitter smak eller brennende følelse i baksiden av halsen. Men de er mindre tilbøyelige til å ha slike klassiske tegn på GERD. Oftere, symptomer hos voksne er vage, og kan lett forveksles med andre problemer. De vanligste symptomene er

Andre symptomer kan være

Magesyre at bassengene i svelg og strupehodet kan forårsake langvarig irritasjon og skade. Uten behandling kan det være alvorlig.

Hos spedbarn og barn, kan LPR forårsake

Hos voksne kan stille reflux arr i halsen og stemmen boksen. Det kan også øke risikoen for kreft i området, påvirke lungene, og kan irritere tilstander som astma, emfysem, eller bronkitt.