l-tryptofan: Har kalkun virkelig gjøre deg søvnig?

Hvert år på Thanksgiving, de fleste av oss deltar i et årlig rituale: stuffing oss nådeløst med kalkun, tranebærsaus, og pai. Ikke en dårlig måte å tilbringe en torsdag. Men uunngåelig, i den timen mellom følelsen så full du tror du vil eksplodere og ruste seg for runde to med matrester, slektninger kan finne deg conked på sofaen.

Sammen kommer tante Mildred med henne lenestol vitenskapelig forklaring. Du er sliten, hun forteller deg, fordi kalkun du nettopp spiste er lastet med L-tryptofan. Tryptofan, sier hun, gjør deg sliten.

Så er din tante rett? Er kalkun egentlig hva som er å klandre for Thanksgiving søvnighet? Ekspertene hjalp sortere ut fakta.

L-tryptofan er en essensiell aminosyre. Kroppen kan ikke gjøre det, så kostholdet må levere tryptofan. Aminosyrer er byggesteiner i proteiner. Mat rik på tryptofan omfatter, du gjettet det, kalkun. Tryptofan er også funnet i andre fjærkre, kjøtt, ost, yoghurt, fisk og egg.

Tryptofan brukes av kroppen til å lage niacin, et B-vitamin som er viktig for fordøyelsen, hud og nerver, og serotonin. Serotonin er et kjemisk stoff i hjernen som spiller en stor rolle i humør) og kan bidra til å skape en følelse av velvære og avslapning. “Når nivåene av serotonin er høy, er du i bedre humør, sover bedre, og har en høyere smertetoleranse,” sier Elizabeth Somer, MA, RD, forfatter av flere ernæring bøker, inkludert hennes nyeste, Spis deg til lykke .

Tryptofan er nødvendig for kroppen å produsere serotonin. Serotonin brukes til å lage melatonin, et hormon som hjelper til å kontrollere dine sove og våkne sykluser.

Som det viser seg, inneholder kalkun ikke mer av aminosyren tryptofan enn andre typer fjørfe. Faktisk, kalkun faktisk har litt mindre tryptofan enn kylling, sier Dawn Jackson Blatner, RD, LDN, en Dietetic Association talskvinne og forfatter av The flexitarian Diet.

Jackson Blatner sier at hvis vi er trøtt på Thanksgiving som et direkte resultat av å spise kalkun, så spise andre matvarer rike på tryptofan bør ha samme effekt.

sunne, deilige oppskrifter, fra og spise godt magasin.

Kylling, sjokolade, salater, desserter, Soup