informasjon om humant papillomavirus (HPV)

Infeksjon med HPV-viruset smitter minst 50% av alle mennesker som har sex en gang i sitt liv. Ofte folk ikke har noen symptomer og HPV-infeksjon går unna på egen hånd. Noen typer HPV kan føre til cervikal kreft eller kreft i anus eller penis.

Livmorhalskreft Screening og andre viktige tester for kvinner

HPV står for humant papillomavirus (uttales pap ah LO mAh), men det er faktisk mer enn 100 relaterte virus i denne gruppen. Hver HPV-viruset er gitt et nummer eller type. Betegnelsen “papilloma” refererer til en form for vorte som resulterer fra noen HPV-typer.

HPV bor i kroppens epitelceller. Disse er flate og tynne celler som finnes på hudens overflate og også på overflaten av vagina, anus, vulva, cervix, penishodet, munn og svelg.

Av de 100 HPV-typene, ca 60 typer forårsake vorter på områder som hender eller føtter. De andre 40 eller så typer HPV er seksuelt overførbare, og trekkes til kroppens slimhinner, for eksempel fuktige lag rundt anal og genitalia.

Disse seksuelt overførbare HPV-virus spres gjennom kontakt med infisert genital hud, slimhinner, eller kroppsvæsker, og kan føres gjennom samleie og oralsex. HPV kan infisere hud vanligvis ikke dekkes av kondom, så å bruke kondom ikke fullt ut beskytte noen fra viruset. Også er det mange som ikke innser at de er smittet med HPV og kan ha noen symptomer, så verken seksuell partner kan innse at viruset blir spredt.

Ikke alle av de 40 seksuelt overførbare HPV-virus forårsaker alvorlige helseproblemer. Høyrisiko HPV stammer inkluderer HPV 16 og 18, som forårsaker ca 70% av livmorhalskreft. Andre høyrisiko HPV virus inkluderer 31, 33, 45, 52, 58, og noen få andre.

Lav risiko HPV-stammer, slik som HPV 6 og 11, føre til at omtrent 90% av kjønnsvorter, som sjelden utvikle seg til kreft. Kjønnsvorter kan se ut som støt eller vekster. Noen ganger er de formet som blomkål. Warts kan dukke opp uker eller måneder etter kontakt med en smittet seksuell partner.