hvordan å spise ute når du har en matallergi – bestilling på restauranter

allergi Trender

Hvis du har en matallergi, kan litt videre planlegging holde deg trygg neste gang du går til en restaurant. Følg disse tipsene for å sikre at du servert en problemfri gratis måltid.

Forskning. Ring fremover til restauranten. Se om kjøkkenet kan du håndtere dine behov. Sjekk ut menyen online. Den SafeFARE nettsted kan hjelpe deg å finne restauranter som er “allergi-aware”, som betyr at ansatte har opplæring i matallergier.

Velg mat nøye. Enkelte allergi triggere er mer sannsynlig hos noen typer mat. Thailandske og kinesiske restauranter, for eksempel ofte bruke peanøttolje. Noe du bestille i en sjømatrestaurant har en høyere risiko for å bli forurenset med fisk eller skalldyr.

Spis under off-timer. Prøv ikke å gå til en restaurant når det er overfylt. Det er vanskeligere å snakke med sjefen eller kokk i travle tider. De ansatte på kjøkkenet er mer sannsynlig å gjøre en feil når ting er hektisk.

Vær forberedt på krisesituasjoner. Hvis du har alvorlige allergier, alltid ha to adrenalin injeksjonssett (som Auvi-Q eller EpiPen) med deg når du spiser ute.

Ikke vær flau. Det er ikke noe vanskelig eller uhøflig om å forklare din allergi eller lage spesielle forespørsler. De fleste restauranter håndtere matallergier hele tiden.

Vær up-front. Den første gangen servitør kommer til bordet ditt, forklar at du har en tilstand. Gjør det klart at selv en liten mengde mat kan gjøre deg syk. Hvis du må, snakke med sjefen eller kokk direkte.

Har info å gi ut. Noen mennesker bærer kort å dele ut som har en kort forklaring på deres matallergi for de ansatte på kjøkkenet.

Spør om krysskontaminering. Pass på at maten vil ikke komme i kontakt med hva du er allergisk mot på kjøkkenet. Be om at kokken bruker en ren stekepanne og kasseroller og frisk olje.

Hvis du ikke er helt sikker på, la. Gå et annet sted hvis du ikke tror servitør forstått deg, eller at maten er tilberedt slik du forventet. Det er ingen måte du vil ha en god tid hvis du er redd.