er fedme ‘kablet’ i hjernen?

01.09.2015 – Noen mennesker blir overvektige fordi deres cravings for mat er innebygd, ifølge ny forskning.

Australske og spansk forskerteam kom til deres konklusjoner ved hjelp av MR hjerneskanning for å undersøke folks reaksjoner på bilder av mat. De fant at en mat craving aktiverer ulike hjernenettverk i overvektige mennesker sammenlignet med dem på en normal vekt.

Mer enn en tredjedel av amerikanske voksne regnes som overvektige.

Forskerne sier risikoen for fedme kan være knyttet til hjernen, noe som også kan forklare hvorfor noen mennesker har mer problemer med å miste vekt og holde seg til dietter.

Andre studier har antydet at måten hjernen reagerer på mat i noen overvektige mennesker ligner på alkohol eller narkotikaavhengighet, sier forskerne.

Lag fra Universitetet i Granada i Spania og Monash University i Australia ga buffet mat til 39 overvektige personer og 42 med normal vekt.

De ble deretter gitt en funksjonell eller sanntids MR hjernen mens blir vist bilder av maten for å stimulere mat cravings.

Spesifikk aktivitet ble observert i forskjellige deler av hjernen som syntes å være relatert til personens vekt kategori.

I overvektige gruppen, var det større tilkobling mellom rygg caudatus og somatosensoriske cortex – deler av hjernen som er assosiert med belønninger, vaner og høy-kalori mat.

I normal-vekt-gruppen, selv om det var en større tilkobling mellom ulike deler av ventral putamen og orbitofrontal cortex av hjernen som er knyttet til beslutningsprosesser.

Om 11% av vektøkning og body mass index (BMI) endrer 3 måneder senere kunne forutsies fra hjerneskanning i noen av de overvektige mennesker.

Det er en pågående striden om hvorvidt fedme kan kalles en “mat avhengighet”, men faktum er at det er svært lite forskning som viser hvorvidt dette kan være sant, “forsker Oren Contreras-Rodríguez sier i en uttalelse. “Funnene i vår studie støtter ideen om at belønningen behandling etter mat stimuli i fedme er assosiert med nevrale endringer ligner på de som finnes i rusmiddelavhengighet.

Dette må likevel ses på som en forening mellom mat craving atferd og hjerneendringer, snarere enn en nødvendigvis forårsaker den andre.

Forskerne sier funnene kan peke ut veien til å bruke hjerneskanning for å diagnostisere måten enkelte folk reagerer på mat, og nye medikamenter eller hjerne stimulering behandlinger for fedme.

Disse funnene ble presentert på European College of Neuropsychopharmacology årlige konferanse i Amsterdam. De har ennå ikke gjennomgått “peer review” prosess, der eksterne eksperter granske data før publisering i et medisinsk tidsskrift.

KILDER

European College of Neuropsychopharmacology 29. august til september 1, 2015 Amsterdam.

HSCIC: “Statistikk over fedme, fysisk aktivitet og kosthold.”

sunne, deilige oppskrifter, fra og spise godt magasin.

Mens du trener, bør du regne mellom …