Blandet bindevevssykdom tester og diagnose

Blandet bindevevssykdom har tegn og symptomer på en kombinasjon av lidelser – primært lupus, sklerodermi og polymyositt. Av denne grunn er blandet bindevevssykdom noen ganger referert til som en overlapping sykdom.

I mixed bindevevssykdom, symptomene på de enkelte sykdommene vanligvis ikke vises på en gang. I stedet har de en tendens til å oppstå i rekkefølge over et antall år, noe som kan gjøre diagnose mer komplisert.

Tidlige tegn og symptomer ofte innebære hendene. Fingrene kan hovne opp som pølser, og fingertuppene blir hvite og nummen. I senere stadier, noen organer – for eksempel lunger, hjerte og nyrer – kan påvirkes.

Det finnes ingen kur for blandet bindevevssykdom. Tegn og symptomer er vanligvis behandles med visse medisiner, for eksempel prednison.

Tidlige indikasjoner på blandet bindevevssykdom kan inkludere

Kontakt legen din hvis du har tegn og symptomer som forstyrrer din daglige rutine – spesielt hvis du allerede har blitt diagnostisert med lupus eller annen bindevevssykdom.

Den nøyaktige årsaken til blandet bindevevssykdom er ikke kjent.

Når bør du oppsøke lege

Behandling bivirkninger

Blandet bindevevssykdom er en autoimmun lidelse. I autoimmune sykdommer, immunsystemet ditt – med ansvar for bekjempelse av sykdom – feiltakelse angrep sunne celler.

I bindevevssykdommer, angriper immunsystemet fibrene som gir rammer og støtte til kroppen din. Forskere jobber med å identifisere proteiner som produseres av immunsystemet som kan føre til blandet bindevevssykdom.

Hva du kan gjøre

Noen mennesker med blandet bindevevssykdom har en familie historie av tilstanden. Men rollen som genetikk i forårsaker sykdommen er fortsatt uklart.

Spørsmål å spørre legen din

Blandet bindevevssykdom kan forekomme i mennesker i alle aldre. Det synes imidlertid å være mest vanlig hos kvinner under 30 år.

Hva du kan forvente fra legen din

Blandet bindevevssykdom kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert

Kortikosteroider blir ofte brukt til å behandle tegn og symptomer på blandet bindevevssykdom. Disse medikamentene er effektive, men de bærer risikoen.

Legen din vil trolig følge deg opp for bivirkninger, for eksempel osteoporose, muskelsvakhet og infeksjon. Du må kanskje ta kalsium og vitamin D-tilskudd for å lette disse bivirkningene.

Du kan bli henvist til en lege som er spesialist i leddsykdommer (revmatolog).

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan få tid til å gå over punkter du ønsker å diskutere i dybden. Du kan bli bedt om

Legen vil sannsynligvis gjøre disse testene

Det finnes ingen kur for blandet bindevevssykdom. Men medisiner kan bidra til å administrere tegn og symptomer.

Du må kanskje behandling bare under flare-ups. Hvis du har en mer alvorlig form av sykdommen, må du kanskje kontinuerlig medisinering.

Den type medisiner foreskrevet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og symptomene dine. Medisiner kan inkludere

Legen din vil sannsynligvis overvåke deg nøye for tegn på pulmonal hypertensjon.

Andre måter å kontrollere symptomer på blandet bindevevssykdom inkluderer

gå til legen din